Foto: Shutterstock

Makalo je tradicionalno severnomakedonsko jelo bazirano na belom luku, a trenutno je po ocenama s TasteAtlasa najbolji umak na svetu.

Najosnovnija vrsta makala priprema se od belog luka, toplog ulja ili maslaca, vinskog sirćeta, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu činiju i dobro promiješaju. Ovom jelu često se dodaje i sušena crvena paprika, naseckani peršin, ljute papričice, orasi, mleko ili jogurt.

Postoji još varijanti makala koja mogu uključivati ​​pečene ljute papričice, patlidžane, zeleni paradajz, svež ili pečeni crveni paradajz, pa čak i kuvani krompir. Makalo se može poslužiti kao umak ili kao predjelo, u zavisnosti od sastojaka koji se koriste. Obično se jede s puno hleba i sira, a sjajan je i dodatak mesu s roštilja.

Prema TasteAtlasu, makedonsko makalo je trenutno najbolji umak na svetu. U nastavku vam donosimo recept za ovo jelo koje možete jesti i kao namaz na hlebu, uz roštilj, kao umak – kako god želite. Sastojke možete prilagoditi sebi, jer u makalo može ići zaista svašta, a evo jednog uobičajenog recepta.

Sastojci

1 glavica belog luka,

5 kašika ulja,

3 kašike sirćeta,

400 ml mlake vode,

3 male ljute pečene papričice (može i sušena crvena paprika),

so,

peršun.

Priprema

Beli luk prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu činiju za pasiranje. Možete ga staviti i u blender, ali umak će imati bolji ukus ako ga ručno ispasirate u drvenoj činiji. Dodajte so (količinu prilagodite svom ukusu) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smesu poput majoneza.

Belom luku dodajte ulje i mešajte dok se sve ne ujednači. Postepeno dodajte sirće i mešajte, a zatim dodajte i mlaku vodu, pa ponovo dobro promešajte. Na kraju dodajte ljute papričice i sitno naseckani peršun (po želji), pomešajte i služite uz hleb, predlaže Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare