Makalo je tradicionalno severnomakedonsko jelo bazirano na belom luku, a trenutno je po ocenama s TasteAtlasa najbolji umak na svetu.
Najosnovnija vrsta makala priprema se od belog luka, toplog ulja ili maslaca, vinskog sirćeta, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu činiju i dobro promiješaju. Ovom jelu često se dodaje i sušena crvena paprika, naseckani peršin, ljute papričice, orasi, mleko ili jogurt.
Postoji još varijanti makala koja mogu uključivati pečene ljute papričice, patlidžane, zeleni paradajz, svež ili pečeni crveni paradajz, pa čak i kuvani krompir. Makalo se može poslužiti kao umak ili kao predjelo, u zavisnosti od sastojaka koji se koriste. Obično se jede s puno hleba i sira, a sjajan je i dodatak mesu s roštilja.
Prema TasteAtlasu, makedonsko makalo je trenutno najbolji umak na svetu. U nastavku vam donosimo recept za ovo jelo koje možete jesti i kao namaz na hlebu, uz roštilj, kao umak – kako god želite. Sastojke možete prilagoditi sebi, jer u makalo može ići zaista svašta, a evo jednog uobičajenog recepta.
1 glavica belog luka,
5 kašika ulja,
3 kašike sirćeta,
400 ml mlake vode,
3 male ljute pečene papričice (može i sušena crvena paprika),
so,
peršun.
Beli luk prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu činiju za pasiranje. Možete ga staviti i u blender, ali umak će imati bolji ukus ako ga ručno ispasirate u drvenoj činiji. Dodajte so (količinu prilagodite svom ukusu) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smesu poput majoneza.
Belom luku dodajte ulje i mešajte dok se sve ne ujednači. Postepeno dodajte sirće i mešajte, a zatim dodajte i mlaku vodu, pa ponovo dobro promešajte. Na kraju dodajte ljute papričice i sitno naseckani peršun (po želji), pomešajte i služite uz hleb, predlaže Index.hr.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare