Jedno lagano jelo za vegetarijance, ali bogme i za "mesaroše". Ovi drugi mogu u pasulj sa blitvom dodati neko "mesište" – svežu ili prodimljenu roštilj kobasicu, pileći batak, šnilcu lepog i prošaranog svinjskog vrata.
Znam da ovo fenomenalno jelo sa interesantnim miksom namirnica (pasulj-blitva) spremaju Istrani.
Devedesetih godina sam dosta vremena provodio u Peroju, jednom pitomom i romantičnom mestašcu u Fažanskom kanalu – nadomak Briona. Tamo sam i „pokupio“ ovaj zanimljivi recept, koji delim sa vama.
700 gr blitve
500 gr pasulja
4 glavice iseckanog crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa iseckana na kolutove
2-3 lista lovora
1 kašika biljnog začina
peršunov list
so, biber
200 gr peleta ili paradajz soka
aleva paprika
½ dl maslinovog ulja
KORAK 1: Blitvu najpre očistiti i oprati, staviti u lonac ključale i slane vode i kuvati 5 – 6 minuta. Izvaditi blitvu i ocediti, ali vodu ne bacati.
KORAK 2: Uveče (dan pre spremanja) pasulj potopiti u vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan pustiti da pasulj provri i tu prvu vodu baciti, pa naliti drugu vodu (najbolje onu u kojoj se kuvala blitva), otprilike 3 prsta iznad pasulja. U pasulj dodati 2 glavice crnog luka i šargarepu, posoliti, pobiberiti i staviti na ringlu. Kada ponovo proključa smanjiti vatru i ostaviti pasulj da se na umerenoj temparaturi krčka sat vremena – dok ne omekša.
KORAK 3: Na maslinovom ulju dinstati 5 – 6 minuta crni luk (dve glavice), peršun, beli luk i alevu papriku. Posle toga dodati paradajz sok, lovor, malo biljnog začina, soli i bibera, pa sve skupa prodinstati još nekoliko minuta.
KORAK 4: Ovako pripremljenom sosu dodati skuvan pasulj i ostaviti da provri.
KORAK 5: Dotle onu kuvanu blitvu narezati na sitnije rezance, ubaciti u sud sa pasuljem i promešati da se sve dobro sjedini. Po potrebi doliti još one vode od blitve (tek toliko da sve ogrezne)
KORAK 6: Ugrejte rernu na 200°C, ubacite sud sa pasuljem i blitvom i ostavite da se krčka, sve dok se ne smanji nivo tečnosti u njoj. Otprilike 30 – tak minuta, ako niste preterali s vodom od blitve.
Postoje jela, koja se teško ili nikako ne uparuju sa vinom. Neki kažu da je to slučaj sa vinom i pasuljem – čorbastim. Ja mislim da je tu, ipak reč o ukusima (o kojima se ne raspravlja). Zasigurno, nećete znati ako ne probate. Ja sam probao i izabrao, kako bi Banaćani rekli, Šiler vino! Mnogi ne znaju da šiler ne predstavlja vrstu grožđa. On zapravo označava nijansu vina – tamniju od rozea, svetliju od crvenog vina. To je voćno, lagano crveno vino gde ima sasvim malo tanina. U novije doba šiler se proizvodi od sorti koje daju lakša, mirišljava, crvena vina s izrazitijom kiselinom, kao što su kadarka, pino noar ili frankovka. Neretko se i sastavlja od više sorti.
Šiler je tradicionalno vino vinogradara. Zato kažu da su za pijacu stone sorte, za gospodu bela i crvena vina, a za gazdu – šiler! Pa se i ja tako nekako osećam. Po mom sudu, ovo je savršen vinski izbor. Kao šlag na tortu ili bez sumnje – kruna ovakvog ručka.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: