Moja orahovača nije otužno sladunjavi liker, već aperitiv u kome oporost i slast zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké.
Pravim je već poslednjih nekoliko godina po novom receptu. Smanjio sam količinu šećera, odnosno meda. Moja orahovača sada nije onako otužno sladunjav liker, već aperitiv u kome oporost i slast, zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké. I ne držim je više na suncu, jer je to za kvalitet ovog napitka ne samo nepotrebno, već i štetno. Svetlo uništava vitamin C kojim su mladi oraščići prebogati.
Neću nabrajati sve benefite orahovače. Opštepoznato je, da su prednosti ovog napitka za mnoge naše tegobe nemerljive. Nije slučajno što se u kućama naših predaka, uz rakiju i vino, uvek mogla naći i domaća rakija orahovača.
A kako se pije? Kao dižestiv, desertno piće ili kao dobar aperitiv? Odlučite sami.
200 gr zelenih oraha,
2 litra lozovače (ili rakije po izboru)
½ kg meda (ili šećera)
2 limuna,
1 pomorandža,
nekoliko karanfilića,
2 do 4 listića pelina,
1 štapić cimeta,
1 štapić vanile ili 10 zrna kafe.
*
1 butelja (0,7 l) kvalitetnog belog vina
4 kesice vanila šećera
KORAK 1: Orahe razrezati na četvrtine. Staviti ih u staklenu teglu, dodati rakiju, med i ostale sastojke sa liste.
Teglu poklopiti, umotati u crnu foliju i ostaviti 60 do 90 dana da odstoji na tamnom mestu. Dobro je povremeno sadržaj tegle promućkati.
KORAK 2: Kada istekne vreme predviđeno za stajanje, mešavinu procedite kroz gazu, dodati belo vino i vanila šećer. Orahovaču sipati u neke lepe flaše.
Kao aperitiv, orahovaču možete poslužiti sa ledom i kriškom limuna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare