Kako je vreme mladih krompirića uveliko počelo, navalite sad i odmah. Treba ih tamaniti jer im je sezona ograničena.
Po ovom receptu prže se na najjednostavniji način u tiganju, garantovano mekani i sočni iznutra, a spolja hrskavi.
mladi krompirići
ulje ili mast
so i biber po ukusu
malo vegete
sveža mirođija
KORAK 1: Krompir očistiti površinski i ne guliti ga, jer se najhranljiviji sastojci nalaze u njegovom površinskom delu. Očišćen i opran umotati u čistu kuhinjsku krpu i potpuno osušiti.
KORAK 2: U tiganj sipati ulje ili mast dubine nekoliko milimetara, pri čemu krompir, ne treba da bude potopljen i da pliva u ulju. Masnoća se ugreje da bude taman toliko vrela, da krompirići zacvrče, kada se ubace. Spuštati u tiganj prvo najveće komade, a kasnije one manje i to u jednom redu i ne jadan preko drugog. Ukoliko prskaju poklopiti ih, a vatru posle 10-tak minuta smanjiti na srednju jačinu. Tokom prženja tiganj povremeno protresti. Krompir je gotov, kada lepo porumeni sa svih strana.
KORAK 3: Tada rešetkastom kašikom krompiriće izvaditi, posoli, posuti sa malo vegete i praha od belog luka, a na kraju sa dosta sveže i iseckane mirođije. Činiju dobro protresti kako bi krompirići lepo primili dodate začine.
Krompiriće možete servirati uz neko meso ili sir i salatu po izboru. Za mene je idealna kombinacija krompirića i umaka od mirođije. To ne propuštam.
– Za čišćenje mladog krompira najbolje je koristiti žicu za suđe. Čistom, nekorišćenom žicom ili hrapavim (zelenim) delom sunđera, trljajte po površini krompira i ljuske će se skinuti u tankom sloju.
– Mladi krompir treba upotrebiti najkasnije nedelju dana od kupovine, jer sadrži u sebi mnogo vode (83 %) i brzo počne da trune. Do upotrebe ga držite na hladnom i tamnom mestu van frižidera, jer ne podnosi temparaturu ispod 7 stepeni C.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: