Kada osete prepoznatljiv ukus štapića koje im iznesem, moje društvo je nezaustavljivo. Tamane ih bez milosti, ali sa uvek istim izgovorom: „Ala su zarazni“. Na kraju balade deca potamane sokove, pivo nestane, a od vina ni traga ni glasa.
Ako ne računamo to što se tokom pripreme odmaraju nekih pola sata, ove preukusne i zarazne grickalice spremaju se za svega 15-ak minuta. I smešan su izdatak za kućni budžet. Pa, zar to nisu dovoljni razlozi da ih na brzaka spremite pred neki sportski TV događaj ili omiljenu TV seriju? Za decu, ukućane, prijatelje, komšije. Dakako, sa kovid distancom. Pritom, ne škrtarite i spremite ih da bude dovoljno za sve. Kada osete prepoznatljiv ukus štapića koje iznesem, moje društvo je nezaustavljivo. Tamane ih bez milosti, ali sa uvek istim izgovorom: „Ala su zarazni“. Preko zalogaja procede uvek isto kurtoazno pohvalu-pitanje „Šta im radiš“? A stvari se uozbilje i na drugom planu.
Deca se naslađuju sokovima, a odrasli se nadmudruju u večitoj raspravi vino ili pivo. Vinopije samouvereno podsećaju da je vino piće bogova, a „hmeljaši“ da je pivo „zakon“. U Srbiju je, kažu, pivo došlo ne samo pre vina (ne zna se da li i pre bogova) već i pre šljivovice. Na kraju balade deca potamane sokove, pivo nestane, a vinu ni traga ni glasa. Ne brinem za hmeljaše – snaći će se. Ali kako bogovima objasniti prohibiciju?!
200 gr putera
250 gr kremastog sira (sremski ili feta)
3 kašičice soli
1 dl mleka
½ dl ulja
1 jaje
600 gr oštrog brašna
1 kesica praška za pecivo
*
1 jaje za premazivanje
60-70 gr susama za posipanje
malo kima za posipanje
KORAK 1: U veću plastičnu vanglicu staviti puter koji je već omekšao na sobnoj temperaturi, so i sir, pa sve izmešati. Uz miksanje dodati mleko, ulje i jaje. Na kraju nasuti brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve umesiti, ovoga puta rukom. Na kraju fino glatko testo koje smo dobili umotati u providnu foliju i ostaviti u fržider da odmori.
KORAK 2: Posle tridesetak minuta (može i duže) testo se iznese na brašnjavu radnu površinu, pa razavije oklagijom na nekih pola centimetra debljine. Po tom se premaže umućenim jajetom, gusto pospe susamom i malo prošara kimom. Dobro je susam i kim blago natapkati dlanom kako bi lepo prionuli uz testo. Oštrim nožem ili točkićem testo iseći na štapiće željene veličine i složiti u pleh obložen pek-papirom.
KORAK 3: Peći ih u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Prijatno želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Pile i sos od pečuraka – fina, lagana stvar
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare