majstor amater 5-7 maj
Foto: Shutterstock

Kada osete prepoznatljiv ukus štapića koje im iznesem, moje društvo je nezaustavljivo. Tamane ih bez milosti, ali sa uvek istim izgovorom: „Ala su zarazni“. Na kraju balade deca potamane sokove, pivo nestane, a od vina ni traga ni glasa.

Ako ne računamo to što se tokom pripreme odmaraju nekih pola sata, ove preukusne i zarazne grickalice spremaju se za svega 15-ak minuta. I smešan su izdatak za kućni budžet. Pa, zar to nisu dovoljni razlozi da ih na brzaka spremite pred neki sportski TV događaj ili omiljenu TV seriju? Za decu, ukućane, prijatelje, komšije. Dakako, sa kovid distancom. Pritom, ne škrtarite i spremite ih da bude dovoljno za sve. Kada osete prepoznatljiv ukus štapića koje iznesem, moje društvo je nezaustavljivo. Tamane ih bez milosti, ali sa uvek istim izgovorom: „Ala su zarazni“. Preko zalogaja procede uvek isto kurtoazno pohvalu-pitanje „Šta im radiš“? A stvari se uozbilje i na drugom planu.

O AUTORU:

Deca se naslađuju sokovima, a odrasli se nadmudruju u večitoj raspravi vino ili pivo. Vinopije samouvereno podsećaju da je vino piće bogova, a „hmeljaši“ da je pivo „zakon“. U Srbiju je, kažu, pivo došlo ne samo pre vina (ne zna se da li i pre bogova) već i pre šljivovice. Na kraju balade deca potamane sokove, pivo nestane, a vinu ni traga ni glasa. Ne brinem za hmeljaše – snaći će se. Ali kako bogovima objasniti prohibiciju?!

majstor amater 5-7 maj
Foto: Shutterstock

Sastojci:

200 gr putera

250 gr kremastog sira (sremski ili feta)

3 kašičice soli

1 dl mleka

½ dl ulja

1 jaje

600 gr oštrog brašna

1 kesica praška za pecivo

*
1 jaje za premazivanje

60-70 gr susama za posipanje

malo kima za posipanje

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: U veću plastičnu vanglicu staviti puter koji je već omekšao na sobnoj temperaturi, so i sir, pa sve izmešati. Uz miksanje dodati mleko, ulje i jaje. Na kraju nasuti brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve umesiti, ovoga puta rukom. Na kraju fino glatko testo koje smo dobili umotati u providnu foliju i ostaviti u fržider da odmori.

KORAK 2: Posle tridesetak minuta (može i duže) testo se iznese na brašnjavu radnu površinu, pa razavije oklagijom na nekih pola centimetra debljine. Po tom se premaže umućenim jajetom, gusto pospe susamom i malo prošara kimom. Dobro je susam i kim blago natapkati dlanom kako bi lepo prionuli uz testo. Oštrim nožem ili točkićem testo iseći na štapiće željene veličine i složiti u pleh obložen pek-papirom.

majstor amater 5-7 maj
Foto: Shutterstock

KORAK 3: Peći ih u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Prijatno želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Pile i sos od pečuraka – fina, lagana stvar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare