Foto: Shutterstock

Ovo je u stvari slavska pogača koja simbolizuje telo Hristovo, koje se po običaju na dan slave lomi u obliku krsta (simbolika Hristove žrtve) i zaliva vinom (simbolika Hristove krvi).

Tajna uspešne pripreme ovog slanog kolača nije samo u kulinarskom umeću.

O autoru:

Biće dovoljno da ispoštujete recept, ali pre svega oslušnete dete u sebi i date mašti na volju.

Podrazumeva se da kolač mora bude ukusan, ali pre svega lep i napravljen sa ljubavlju.

Sastojci

1 kg brašna – meko tip 400

½ L mlake vode

1 dl ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

20 g svežeg kvasca

1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema

KORAK 1: Kvasac sa malo šećera rastvoriti u malo mlake vode i ostaviti nekoliko minuta da proradi, a u brašno dodati i izmešati so i onu polovinu kašičice praška za pecivo. U sud u kome će se raditi testo usuti mlaku vodu, ulje i kvasac pa uz mešanje žicom postepeno dodavati brašno.

Još recepata Majstora amatera:

Kada se postigne dovoljna gustina dalje nastaviti mesiti rukom, još kratko u posudi, a onda ga još lepljivog izvaditi na brašnjavu radnu površinu i mesiti sve dok se ne prestane lepiti za prste. Tako izrađenu glatku loptu testa staviti na toplo mesto (u sud pokriven folijom da se ne suši) i sačekati oko pola sata da dvostruko naraste.

KORAK 2: Po protoku vremena testo premesiti i odvojiti jedno parče koje će se iskoristiti kasnije za ukrasnu pletenicu oko pogače. U malo nauljen i posut brašnom lonac (kalup za kolače ili dovoljno duboku šerpu), spustiti i malo pritisuti testo kako bi se ravnomerno rasporedilo po dnu suda. Ostaviti ga da narasta u šerpi, a za to vreme spremiti ukrase.

KORAK 2 – ukrasi: Nekoliko kašika brašna zamesiti sa par kašika vode, tako da se dobije tvrdo testo. Od ovako spremljenog testa bez kvasc,a ukrasi će imati svetliju boju od ostatka pogače i neće narasti, već će zadržati oblik koji mu damo. Napraviti zatim ukrase različitih oblika – kao krstiće, listiće, kuglice ili šta već naša mašta smisli.

Sada od odvojenog parčeta testa napraviti pletenicu koja će ići oko ruba kolača. Od blikovati tri „kobasice“, uplesti ih i „nalepiti“ po obodu pogače, koja je već u šerpi narasla do potrebne veličine. Da bi se i ostali ukrasi lepo zalepili za kolač, površinu kolača premažite rastvorom vode i meda, poređajte ukrase, koji će tako lepo prionuti na površinu testa.

KORAK 3: Pogaču premazati sa malo ulja, pa ubaciti u zagrejanu rernu na 200 °C i peći 20 minuta. Posle toga vatru smanjiti na 180 °C i peći još dodatno 20 minuta, kako bi se lagano dopekla iznutra. Gotovu pogaču izvaditi na neku rešetku i još vruću premazati uljem kako bi dobila lep sjaj.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– Pre stavljanja testa u lonac koji ste nauljili i posuli sa malo brašna dobro je da na dno stavite parče pek-papira, jer će se tako još pečen kolač još lakše izvaditi

– Ako primetite da je pogača uhvatila jaču boju pre isteka vremena za pečenje pokrijte je alu – folijom kako ne bi izgorila i nastavite peći.

– Proverite da li je vaš slavski kolač pečen, tako što će te da ga ubodete čačkalicom. Ako izađe čista, znači da je gotova. Ako se za nju zalepilo malo testa, znači da treba još malo da se peče.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar