Ja napravim istovremeno obe kombinacije, sa i bez čokolade. Bogami, i jedna i druga nestanu brzinom svetlosti.
Princes krofne su se kod nas baš odomaćile, pa mislimo da su naše. Ipak, reč je o francuskoj poslastici, koja je u svetu poznata pod još jednim imenom – profiterole.
Ako su krofne „princezine“ kao ove, nema sumnje da je pred nama kraljevski kolač. Pogotovo ako ga na kraju prelijemo čokoladom kao što to Francuzi čine. Reč je o kod nas retkom eksperimentu, ali savršenoj kombinaciji: princes krofne i čokolada! Ja napravim istovremeno obe kombinacije, sa i bez čokolade.
Bogami, i jedne i druge nestanu brzinom svetlosti.
Za testo:
5 jaja (ako su krupna – 4)
250 ml vode
1,25 dl ulja
150 g oštrog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
½ kesice praška za pecivo
250 ml vode
125 ml ulja
prstohvat soli
2 kašičice šećera
150 grama oštrog brašna
4 jajeta
pola praška za pecivo
Za krem:
1 jaje
5 žumanaca
1 l mleka
150 g gustina
150 – 250 g šećera (po ukusu)
3 kesice vanila šećera
125 g putera
Za glazuru po želji:
100-150 g čokolade za kuvanje
50 g putera ili margarina
3 kašike mleka
Za posipanje:
prah šećer
KORAK 1 – priprema nadeva: Jedno celo jaje i pet žumanaca razmutiti ručnom mutilicom u većem sudu, pa dodati 1 dl mleka i 150 g gustina. Sve lagano mešati žicom, da se sve lepo umuti bez grudvica. U drugom sudu skuvati preostalo mleko zajedno sa šećerom i vanilom, pa kada proključa, tako vrelo sipati u šerpu sa razmućenim jajima i gustinom. Smesa će odmah početi da se zgušnjava, pa je zato treba intenzivno nekoliko minuta mešati ili mutiti mikserom na isključenoj, ali još toploj ringli.
Za slučaj da se smesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mleka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuvati dok ne krene stezanje. Posle, još dva-tri minuta miksati dok se krem ravnomerno ne zgusne. Treba naglasiti da je važno da se vrelo mleko sipa na žumance, a nikako obrnuto.
Nadev pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se tako pokriven potpuno ohladi. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da odstoji.
KORAK 2 – priprema testa: U šerpu prokuvati vodu dodati ulje, so i šećer. Kad provri, smanjiti temparaturu, dodati brašno i varjačom mešati dok testo ne počne da se odvaja od šerpe. Skloniti sa vatre i posle nekoliko minuta, kada se prohladi i bude mlako, dodati prašak za pecivo. Testo celo vreme mutiti mikserom i postepeno dodavati jaja – jedno po jedno, dok se testo i jaja ne sjedine.
KORAK 3: Napuniti poslastičarsku špric-kesu, pa testo istiskivati na pleh obložen pek-papirom. Gomilice testa treba da budu otprilike prečnika 5 cm. Vrhove koji štrče uvis treba lagano pritisnuti vlažnim prstom da ne bi zagoreli. Rernu dobro zagrejati na maksimum, ubaciti pleh sa krofnama, pa smanjiti temparaturu na 200° C i peći 30-ak minuta. Tokom pečenja nipošto ne treba otvarati rernu.
KORAK 4 – završavanje nadeva: Mikserom još jednom umutiti pripremljen i na sobnoj temparaturi ohlađen nadev, a potom dodati omekšali puter i zajedno sa nadevom dobro umiksati dok se ne dobije dobije gladak i sjajan krem.
KORAK 5: Ohlađene krofne preseći napola, pa uz pomoć kese zvezdastim nastavkom filovati pripremljenim nadevom. Na kraju poklopiti gornjom polovinom krofne, pa sve posuti prah šećerom. Pokriti ih i ostaviti u frižider do upotrebe.
KORAK 6 – glazura: Ukoliko se odlučite za glazuru od čokolade, što Francuzi često čine, čokoladu za kuvanje, puter i mleko treba otopiti na tihoj vatri. Još dok je toplo, preliti preko princes krofni i posuti sitno naseckanim orasima.
Posluženje
Ohlađene princes krofne servirati na oval. Ja kombinujem ove standarno spremljene krofne i one sa glazurom od čokolade. Prizor je očaravajući, a tek degustacija…
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA