Pile na morskoj soli je najjednostavniji recept za najneobičnije jelo! Bez imalo masnoće i bez začina, a ispadne ukusno, hrskavo, sočno i meko kao duša – da prste poližeš...
Moja sestra Branka je sjajna i nenadmašna u kuhinji. Uprkos tome, sa nepoverenjem sam se, na njen nagovor pre više godina, upustio u pripremu jela za koje su potrebni samo pile i so!? Bez trunke masnoće.
Čuj, bez masnoće. Bez ulja, masti, putera – bez ikakve masnoće i bez začina! A pile ispadne, kako me je Keka ubeđivala „ukusno, hrskavo, sočno i meko kao duša – da prste poližeš“. I bilo je baš takvo – nisam se pokajao. Siguran sam da nećeti ni vi. Evo ga, pred vama je najjednostavniji recept za najneobičnije jelo.
jedno pile
300 – 500 gr najbolje krupne morske soli
KORAK 1: Po celoj površini posude u kojoj se peče pile ravnomerno rasporediti so na debljinu od oko jednog centimetra. Posušeno pile staviti na so. Postaviti ga grudima okrenutim nadole. Možtee ga raseći po grudima, raskriliti ga, pa tako otvorenog pritisnuti, da dobro prilegne na so… Meso se ne soli, ne dodaju mu se nikakve masnoće!
KORAK 2: Sud sa piletom stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i zaboravite na njega oko 1 do 1,5 sat, zavisno od veličine pileta. Dok se peče, nema polivanja, dolivanja, okretanja. Ništa.
KORAK 3: Na slobodan prostor oko pileta (ako je pokriven solju) ja stavim nekoliko celih, oljuštenih krompira, da se zajedno peku.
KORAK 4: Na kraju, kada se pile izvadi, korica je reš, masnoća iz njega je iscurila, a meso je gotovo neslano. Malo se ohladi, pa izreže, iako se kosti same odvajaju od mesa. Poslužiti uz omiljenu salatu i čašu-dve dobrog vina.
Vinska preporuka
Ako sledimo načelan enološki stav da uz bela mesa ide belo vino, ja bih se sasvim sigurno opredelio za šardone ili sovinjon blan. Ipak, ljubitelji crvenih vina neće pogrešiti ako odaberu merlo ili pino nuar.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare