Kada sam zatečen i kada od „ničega moram spremiti nešto“, obično pravim pica hleb. Da bi stvar uspela, osim „ničega“ potrebne su još barem dve stvari. Gastro radoznalost i motivacija. Ovo prvo, od kad za sebe znam, nosim uvek sa sobom. A, motivacija? Ona dolazi sa praznim stomakom, koji je možda i najvažniji za uspešan kulinarski ishod.
Pica hleb je moj as iz rukava. Pravim ga kada se od mene očekuje neki brzinski i ukusan zalogaj. Kada u kući nema ništa „konkretno“, da bih zgotovilo neko dobro i mom renomeu dostojno jelo. Ali, uvek ima bajatog hleba i svaki je frižider, iako poluprazan, obično „pun“ ostataka šunke, sireva, maslinki i začina. Obično se nađe i 1-2 jajeta, ako ne u mom onda u komšijskom frižideru. Pa, uprkos tome što nema ničega, sve je tu.
Ali, da bi stvar uspela, da bi se od „ničega napravilo nešto“, potrebne su još barem dve stvari. Gastro radoznalost i motivacija. Ovo prvo, od kad za sebe znam, nosim uvek sa sobom. A, motivacija? Ona dolazi sa praznim stomakom, koji je možda i najvažniji za uspešan kulinarski ishod. Zbog toga nikada ne kuvam potpuno sit. I gotovo nikada ne omanem.
2 jaja
3 kašike maslinovog ulja
50 gr mocarele ili drugog belog sira
maslinke bez koštica
100 gr pršute (isečena na listove)
150 gr narendanog kačkavalja
origano
biber
KORAK 1: Pleh zamastiti puterom ili maslinovim uljem. Umutiti jaja, jogurt, maslinovo ulje i so. Tanje isečene kriške hleba ređati u pleh i premazati (natopiti) pripremljenom smesom.
KORAK 2: Na nekoliko mesta natopljenog hleba staviti listiće putera, malo mocarele, rasporediti maslinke, položiti pršut i na kraju kačkavalj. Pobiberiti, posuti origanom (ja ga ne štedim) i nakapati sasvim malo kečapa.
KORAK 3: Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 15-20 minuta. Pečene hleb pice služiti dok su vruće.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare