Za moju generaciju je glavni kriterijum ocene kvaliteta kuhinje nekog restorana bilo to, kako su pripremljene i koliko ukusne palčinke u šatou. U boemskim krugovima su baš te palačinke važile za kraljicu palačinki. Po tom jelu se cenilo ukupno kulinarsko umeće kuvara. Današnji recept za palačinke u vinskom šatou su prilika da i vi pokažete sopstveno umeće. Siguran sam da ćete biti uspešni. Krećemo!
Ispečene palačinke
Sastojci za fil od oraha
200 gr krupnije mlevenih oraha
50 gr šećera
1 kesica vanila šećera
Sastojci za šato
1 celo jaje
4 žumanca
100 gr šećera u prahu
1 kesica vanila šećera
1/2 dl belog vina (najbolje polusuvog ili desertnog)
Za dekoraciju
cimet
kakao
narendana čokolada
desertni preliv od čokolade
Palačinke možete pripremiti na svoj način, ili po receptu Majstora amatera objavljenom 18. februara na ovom portalu. Toplo i neskromno vam preporučujem da se odlučite za ovu drugu mogućnost.
Priprema fila
Mlevene orahe pomešati sa šećerom i vanila šećerom. Na svaku pripremljenu palačinku sipati po 2 kašike mešavine oraha, šećera i vanila šećera, pa ih preklopiti na četvrt ili urolati, kako vam se više sviđa.
Priprema šatoa
U metalnoj posudi pomešati žumanca sa šećerom i mešati nekoliko minuta ručnom mešalicom. Posudu staviti na paru (na lonac sa vodom koja vri) i nastaviti mešanje sve dok se ne pojave mehurići kao znak vrenja.
Kada krem počne da se zgušnjava sipati u njega vino i mešati dok ne dobije konačnu željenu gustinu.
Nafilovane palačinke složiti u vatrostalnu činiju, preliti ih šatoom, pa se mogu zapeći u rerni (svega nekoliko minuta na 180 stepeni). Ja ih, potom dekorišem, zavisno od raspoloženja i mašte. Nekada ih poprašim cimetom ili (i) kakao prahom, nekada prošaram desertnom čokoladom, a katkada diskretno narendam crnu čokoladu.
Ponekad kombinujem od svega po malo.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare