Ovako pripremljeni kroketi su jedno je od univerzalnijih jela i pogodni su za gotovo svaku priliku.
Odličan ručak, koji može biti i ukusna večera, ali i predjelo i lagan, „sportski“ zalogaj i grickalica sa prijateljima uz dobar fudbal na TV-u. A, možda će ovi ukusni kroketi najpre biti sjajno posluženje za žurku koju, dobrim povodom pravimo za prijatelje. Budite uvereni da niko neće ostati ravnodušan.
1 kg belog krompira
50 gr prezli
150 gr oštrog pšeničnog brašna
2 kaščice belog luka u prahu
40 gr putera
so po ukusu
2 jajeta
250 gr šunke (iseckane na kockice)
150 gr tvrdog kačkavalja (iseckanog na malo krupnije kockice)
Za pohovanje:
2 jajeta
2 kašike mleka
malo brašna
prezle
ulje za prženje
KORAK 1: Oguliti, skuvati i dok je još vruć, izgnječiti krompir. Dodati brašno, puter i posoliti. Izmešati varjačom i kada se malo prohladi dodati jaja, iseckanu šunku, pa sve dobro rukama zamesiti.
KORAK 2: Od dobijene smese napraviti loptice u željenoj veličini. U sredinu svake loptice gurnuti kocku kačkavalja i ponovo oblikovati lopticu, vodeći računa da je kačkavalj dobro ušuškan, tako da ne iscuri pri prženju.
KORAK 3 – Pohovanje: formiranu lopticu uvaljati u brašno, zatim u jaja umućena sa malo mleka i na kraju u prezle. Pržiti u dubokom ulju na umerenj vatri, po nekoliko minuta sa obe strane. Kroketi su gotovi kad dobiju lepu zlatno-braonkastu boju. Vaditi ih na paprni ubrus koji će pokupiti višak masnoće.
Ovako spremljeni kroketi odlično idu uz umak od mirođije i tartar sos za čiju pripremu se možete podsetiti u ovde objavljenim receptima. Ko voli može poslužiti i paradajz sos ili kečap.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare