Ajmokac Majstor amater
Ajmokac; Foto: Shutterstock

Evo ga još jedan recept sa dva jela. Kada već kuvate pileću supicu, skuvajte odmah i glavno jelo – „Ajmokac“. Dvostruka fajda. Uz glavno jelo ide supa pride ili kako kažu: jednim udarcem dve muhe!!!

Najkraće, ajmokac je trostruko beo: beli sos, sa belim lukom i sa komadićima belog mesa. Prave ga i od drugih vrsta mesa. Po meni je ipak, najbolji od pilećeg.

O autoru:

Pred vama je recept za još jedno staro, neopravdano zaboravljeno jelo. „Neopravdano“- jer ima fantastično zavodljiv ukus, zbog kojeg se uvek i iznova pitam, koji su razlozi tog zaborava. Moji Joca i Kosta su obožavali ajmokac. Još se sa radošću sećam kako su, na zimovanje sa drušvom, nosili „šerpu“ sa ajmokcem. I nije ih mrzelo. I nije ih bio blam, što ne bi bilo neobično za njihov tadšnji uzrast. Razlog je u ajmokcu. Pogodite koji! Ako ga skuvate samo će se kazati. Progovoriće magija ovog sjajnog jela.

Sastojci

1 manje pile

Za supu:

3 šargarepe

1 koren peršuna

1 krompir

1 manji celer

*

5 čena belog luka (sitno iseckan)

5 kašika brašna

so i beli biber

1 kašika putera ili ulja

Priprema

KORAK 1: Skuvati supu od celog pileta. Uradite to na vaš način ili po mom receptu za „Vojvođansku supu“.

KORAK 2: Kuvano pile raskomadajte i odstranite koske. Batake i belo meso odvojite za ajmokac i sitno ga iskidajte po dužini.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: U posebnom sudu, na puteru proprzite brašno, ali da ostane belo (tek da malčice porumeni). Pred sam kraj dodati beli luk, da se još svega nekoliko sekundi izdinsta sa brašnom.

KORAK 4: U tu zapršku, postepeno nalivati po malo spremljene supe, uz mešanje krčkati sve na srednjoj vatri, dok umak ne dobije lepu, kremastu gustinu. Zatim dodati meso iskidano na froncle, biber i posoliti po ukusu. Ovo jelo se jede viljuškom, što je orjentir za određivanje gustine umaka. U gotov ajmokac možete dodati malo limunovog soka ili vinskog sirćeta.

KORAK 5: U preostaloj supi ja obično zakuvam rezance, od ostataka pileta i povrća poslužim rinfajš sa sosom od mirođije. Tako smo već zgotovili supu, rnflajš za predjelo i ajmokac kao glavno jelo, zbog koga se obično tanjiri poližu. Iskreno, ja prednjačim u tome!

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar