Nemački "bratkartoffeln" je toliko dobar da ga u toj zemlji jedu i za doručak, a ceo trik je u pravilnom izboru krompira.
Najbolji izbor je vrsta krompira koja se neće raspasti tokom kuvanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršuna, semenki kumina, majčine dušice ili ruzmarina.
U zavisnosti od recepta, Nemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk. Prženi krompir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, piše Pun kufer.
Sastojci za Bratkartoffeln:
500 g krompira
225 g slanine
1 luk
Začini (so, biber, peršun)
Priprema:
Operite krompir i skuvajte ga neoljuštenog, tako da se ne prekuva. Isecite slaninu i luk. Stavite slaninu u tiganj i pržite je dok ne postane hrskava, pa je skonite iz tiganja i na istoj masnoći propržite luk i stavite na stranu.
Iscedite krumpir pa ga oljuštite i isecite. Propržite krompir u tiganju u dve ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu u tiganj, začinite solju, biberom i dodajte seckani peršun ili začine prema želji.
*
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: