uskrs jaja
Foto: LiliGraphie / Alamy / Alamy / Profimedia

U zavisnosti od toga da li su na sobnoj temperaturi ili u frižideru, jaja imaju različit rok trajanja.

Dekorisana, oforbana uskršnja jaja lepo izgledaju na stolu, ali trebalo bi da znate da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. I zbog toga se ne smeju dugo držati kao ukras na stolu, upozoravaju stručnjaci.

Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

Jaja nakon Uskrsa

Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo. Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga javljaju se trovanja. Procesom kuvanja sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje ranjivo i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bolnicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao trovanje želuca. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti dan ili najkasnije naredni dan, dok su u frižideru jaja bezbedna za jelo i do šest dana, piše Danas.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar