Umerenost je ključna.
Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.
Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost kod muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj sprematozoida do 70 posto, prema jednoj studiji provedenoj na univerzitetu u Šefildu.
Američko istraživanje iz 2002, sprovedeno na 47 hiljada muškaraca, pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta nedeljno takođe može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 posto.
Međutim, Signe upozorava da kečap može sadržati velike količine dodanih šećera. Ona kaže: „Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite vrste bez šećera ili sa smanjenim udelom dodatih šećera.“
Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svetu, a pojedini zapisi sugerišu da je nastao u starom Egiptu.
Senf je prepun selenijuma i magnezijuma, koji mogu imati protivupalna svojstva.
Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, razne vrste senfa mogu imati visok udeo natrijuma pa ga treba jesti umereno.
„Visok unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti“, upozorila je Signe.
S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udeo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.
Urokos tome što se smatra nezdravom hranom zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.
„Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive stvari poput vitamina D“, rekla je Svanfeldt, a prenosi index.hr.
Majonez takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Sveučilišta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manje verovatnoće da će umreti od moždanog udara. Najkoncentrisaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bila je majonez.
Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umerenost je ključna.
Bonus video: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare