Kafa koju Italijani zovu "marokino" nije nastala u Maroku. Prvi put je pripremljena u pijemontskoj regiji, odnosno u Alesandriji. Ime duguje marokanskoj koži koja se u Italiji koristila za izradu šešira, a karakteristična je po lepoj smeđoj boji.
Za fenomenalnu nijansu osim kafe zaslužni su i čokolada, kakao ili Nutela, u zavisnosti od toga gde se priprema, piše Pun kufer. Ključna je i pena od toplog mleka, kao i italijanski kratki espreso.
Ukoliko nemate aparat za kafu koji pravi mlečnu penu, toplo mleko možete da izmiksirate – najbolje štapnim mikserom koji ima nastavak za kremu ili samo protresite toplo mleko u čvrsto zatvorenoj teglici.
Sastojci za marokino fondente:
kafa za espresso
mrvice tamne čokolade
gorki kakao prah ili Nutela
tamni biber
vruće mleko
Priprema:
Napravite espreso i ulijte ga u staklenu čašu. Dodajte mrvice tamne čokolade. Dodajte dosta kakaa u prahu ili Nutele i tamnog bibera. Napunite do vrha penom i vrućim mlekom.
Još jednom pospite kakaom u prahu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar