Volite kokos, ali skoro niste naišli na recept koji vas je zaintrigirao? Tu je predlog za sjajnu vegansku tortu koja će vam ulepšati dan.
Možda na prvi pogled deluje pomalo komplikovano jer ima tri sloja i dva krema, ali ovaj recept je zapravo jednostavno napraviti pošto treba skuvati samo jedan fil, pa ga podeliti, a koru preseći na tri dela. Znajte i da je ova mera za kalup od 20 cm.
Potrebno je za biskvit:
• 150 g speltinog ili pšeničnog glatkog brašna
• 50 g ovsenog brašna
• 15 g čia semenki
• 200 ml kokosovog mleka iz tetrapaka
• 160 g kokosovog šećera
• 40 g kokosovih mrvica
• 100 ml kokosovog ulja ili nekog drugog po želji
• 2 kašičice praška za pecivo
• ½ kašičice sode bikarbone
• ½ kašičice soli
• sok od 2 limuna
Priprema:
Pomešajte limunov sok i mleko s čia semenkama i ostavite 20-ak minuta da semenčice nabubre. U drugoj posudici promešajte otopljeno kokosovo ulje i šećer, pa umešajte sa semenkama.
U većoj posudi promešajte obe vrste brašna, kokosove mrvice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ulijte u to smesu od mleka i semenki i žustro promešajte. Pecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad se biskvit prohladi, podelite ga na tri dela.
Potrebno je za krem:
Potrebno je za dekoraciju:
• 100 ml biljne pavlake za šlag
• oko 1 šaka kokosovih mrvica
Priprema:
Kokosovo mleko iz limenke ostavite u frižideru na sat, dva, pa masni deo mleka, bez tečnosti koja se odvojila, umutite mikserom. Čokoladu narendajte ili naseckajte na sitno. Skuvajte puding, pa dok je još topao, podelite ga napola. Jedan deo ostavite da se ohladi, i to pokrivenog prozirnom folijom tik po površini, da se ne stvori korica. U drugu polovinu, dok je topla, umešajte narendanu čokoladu. Ostavite da se ohladi i pokrijte isto kao i prvi deo. U ohlađen beli krem mikserom umešajte kokosov šlag.
Serviranje:
Kalup u kom ste pekli biskvit obložite pek-papirom, te u njega stavite prvi sloj biskvita, a preko kedan krem po želji. Zatim poklopite drugim slojem biskvita i preostalim filom, pa na kraju stavite treći sloj biskvita. Ostavite tortu u frižideru da se fino stegne bar dva do tri sata. Potom sklonite kalup i celu toru premažite šlagom koji ste prethodno umutili u čvrst sneg, pa pospite kokosovim mrvicama.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: