Grčka salata je možda jednostavno jelo, ali uz ovaj trik će postati vrhunski specijalitet kojem niko ne može odoleti.
Poznata kuvarica Najdžela Loson tvrdi da je tajna dobre grčke salate u mariniranom luku, piše „Punkufer„. Luk prvo isecite na tanke kolutove. Zatim ga začinite origanom i mlevenim biberom, pa prelijte vinskim sirćetom i maslinovim uljem. Posudu sa lukom onda prekrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji najmanje dva sata.
Luk mariniran na ovaj način postaje blag i aromatičan, bez ljutog ukusa. Možete ga stavljati i u druge salate, a ne samo grčku.
Takođe, Najdžela umesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a paradajz narezan po dužini posipa šećerom i solju.
Sastojci:
1 crveni luk
1 kašičica origana
1 kašičica vinskog sirćeta
so, bibber
1 kašičica šećera
200 ml maslinovog ulja
1 manja glavica salate
1 glavica komorača
125 g crnih maslina bez koštica
400 g sira fete
1/2 limuna
Priprema:
Luk isečen na tanke kolutove marinirajte u mešavini ulja, sirćeta i origana dva sata. Paradajz narežite na tanke kriške pa posipajte s malo soli i šećera. Isecite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, smrvljenu fetu, paradajz, crveni luk zajedno sa začinima. Dodajte i sok od pola limuna. Nežno, ali temeljno promešajte i zatim poslužite.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: