pasulj
Probajte ovaj specijalitet; Foto: Profimedia.rs

Ako do sada niste probali čuveni makedonski specijalitet, sada je prava prilika jer je čuveni sajt Pinterest uvrstio kuhinju ove balkanske zemlje među najbolje gastro-trendove za 2020. godinu.

Onima koji poznaju kuhinju Severne Makedonije ta vest je sasvim prirodna, budući da ovu nama blisku zemlju krasi bogata kulinarska tradicija.

Pročitajte još:

Kako se svet sve više otvara za drugačije kuhinje sa svih krajeva planete, tako je red došao i na makedonsku, za koju Pinterest tvrdi da će izbiti na vrh globalne kulinarske scene. Veliko interesovanje za makedonske specijalitete je u Australiji, odakle lako i brzo može osvojiti svaki kutak. Danas je ima čak i u irskim restoranima, gde nude ćevapčiće za poneti.

Mi koji smo geografski bliži Severnoj Makedoniji odavno znamo koliko su dobri tamošnji sirevi, što mladi, što kačkavalj, kao i jogurt i mleko. Makedonci se diče i ohridskom pastrmkom, punjenim paprikama, musakom, ljutenicom, baklavom, vrhunskim vinima. Ova kuhinja, kao i naša i druge sa ovih prostora, idealan je spoj turske, grčke i bliskoistočne, s primesama italijanske, mediteranske, mađarske.

Makedonska kuhinja
Čuvena je ohridska pastrmka; Foto: Profimedia.rs

*

Makedonska kuhinja
Makedonska kuhinja; Foto: Profimedia.rs

Ipak, među svim ovim specijalitetima izdvaja se gravče na tavče, koje se smatra tradicionalnim makedonskim jelom. To je zapravo posebno pripremljen pasulj, za koji kažu da je po kvalitetu i ukusu u rangu sa tartufima i kavijarom.

Ovaj specijalitet možete probati bilo gde u Severnoj Makedoniji, kao i svuda u svetu gde ima Makedonaca i poslužiće vam ga u tradicionalnoj zemljanoj posudi. Ali uvek je zanimljivije da proverite svoje kulinarske veštine, pa da isprobate ovaj recept, koji ima više varijacija. Osnova je uvek ista, luk, paprika, pasulj, najbolje čuveni tetovac, a po želji možete dodati suvo meso, kobasicu, slaninu. U nastavku sledi originalni recept…

Gravče na tavče
Gravče na tavče; Foto: Profimedia.rs

Sastojci:

500 g pasulja
250 g crnog luka
3 čena belog luka
100 ml ulja
2-3 suve crvene paprike
1 kašika aleve paprike
1 kašika brašna
so
biber
peršun

Prirpema:

Opran pasulj potopite u vodu da odstoji celu noć. Ujutro ocedite i nalijte drugu vodu da ogrezne, pa stavite na vatru da provri. Vodu potom opet prospite, sipajte novu toplu i stavite da se kuva. U pasulj ubacite naseckan crni luk i kuvajte dok pasulj ne omekša, ali ne da se zrna raspadnu. Na ulju napravite zapršku od brašna, paprike i sitno seckanog belog luka, te umešajte u pasulj. Začinite i ubacite suve crvene paprike. Pasulj preručite u zemljanu posudu, nalijte s malo vode od kuvanja i zapecite u rerni na 250 stepeni dok ne porumeni i ne uhvati se lepa korica po površini.