pasta s aptlidžanom
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, paradajz joj ipak daje najviše slasti. Trebaće ti i bosiljak, a sicilijanske domaćice ponekad dodaju i prstohvat čilija, kao i beli i crni luk.

Pasta alla Norma je sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Druga priča kaže da je nastala kao norma za ostala jela u Kataniji. Brojni kuvari se slažu da jelo svoj „vulkanski“ izgled erupcije paradajza i patlidžana duguje Etni.

Uz samo nekoliko sastojaka ovo jelo pokazuje da je jednostavno često i najbolje. Čak i Džejmi Oliver tu testeninu s patlidžanima i paradajzom zove zagrljaj iz tanjira. Rado je jedu je i oni koji inače ne vole patlidžan jer ume da malo gorči, pa ga najpre malo posole i ocede. Neki kuvari tvrde da patlidžan tako manje upije ulja tokom pečenja. Patlidžan možeš da nasečeš na tanke kriške, pa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a možeš i da ga iseckaš na kockice – lakše ćeš ga smazati. A možeš i da biraš kako ćeš ga propržiti – u tiganju, na grilu ili u dubokom ulju, mada to nije mnogo preporučljivo za zdravlje.

View this post on Instagram

PASTA ALLA NORMA ? . . This Sicilian dish traditionally uses ricotta salata (and I happen to have a vegan one) ?? . . Fried aubergine, tomatoes, onion, garlic, basil, and ricotta salata ? . . I also added capers because Sicily likes capers and @jamieoliver said to ?? . . Will definitely make some more of this cheese, as I just used the last of it already ?? . . If you’re going to make a ricotta salata yourself, this is the dish to serve it with ? . . . . . . #veganrecipes #vegancheese #ricottasalata #pastaallanorma #italianvegan #aubergine #eggplant #pastalovers #veganpasta #vegansofleeds #homemadevegan #plantbasedmeals #plantbasedchefs #homemadecheese #veganiseasy #veganfood #whatveganseat #anythingyoucaneaticaneatvegan #vegansofig #vegandinner #veganised #veganaf #nodairy #dairyisscary #govegan #vegansofinstagram #vegansofig #veganinspiration #yorkshirevegan #veganfoodlovers

A post shared by Al Diabolo ? (@al_diabolo) on

 

Što se tiče testenine, odlična opcija su špageti ili nešto deblji bucatini, penne ili rigatoni. Važno je samo da odabereš oblik koji će lepo pokupiti mirisni sos. I ne treba zaboraviti da bez sira nema Norme. Parmezan i rikota fino naglašavaju ostale ukuse.

Sastojci:

1 veliki patlidžan

4 kašike maslinovog ulja

3 čena belog luka

4 paradajza ili 1 konzerva paradajz-sosa

25 g bosiljka

150 g–200 g testenine

1 kašika parmezana

Pročitajte još:

Priprema:

Patlidžan iseci na kriške ili kockice, posoli i ostavi sa strane pola sata. Na tiganju zagrej pola količine ulja. Patlidžan isperi u hladnoj vodi, obriši ubrusom i ubaci u tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.

Zagrej ostatak ulja i dodaj seckani beli luk, pa nakon nekoliko minuta ubaci i paradajz i pola bosiljka. Kuvaj na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne. Onda dodaj patlidžan i skuvanu testeninu.

Pre služenja pospi sirom i ostatkom bosiljka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare