Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, paradajz joj ipak daje najviše slasti. Trebaće ti i bosiljak, a sicilijanske domaćice ponekad dodaju i prstohvat čilija, kao i beli i crni luk.
Pasta alla Norma je sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Druga priča kaže da je nastala kao norma za ostala jela u Kataniji. Brojni kuvari se slažu da jelo svoj „vulkanski“ izgled erupcije paradajza i patlidžana duguje Etni.
Uz samo nekoliko sastojaka ovo jelo pokazuje da je jednostavno često i najbolje. Čak i Džejmi Oliver tu testeninu s patlidžanima i paradajzom zove zagrljaj iz tanjira. Rado je jedu je i oni koji inače ne vole patlidžan jer ume da malo gorči, pa ga najpre malo posole i ocede. Neki kuvari tvrde da patlidžan tako manje upije ulja tokom pečenja. Patlidžan možeš da nasečeš na tanke kriške, pa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a možeš i da ga iseckaš na kockice – lakše ćeš ga smazati. A možeš i da biraš kako ćeš ga propržiti – u tiganju, na grilu ili u dubokom ulju, mada to nije mnogo preporučljivo za zdravlje.
Što se tiče testenine, odlična opcija su špageti ili nešto deblji bucatini, penne ili rigatoni. Važno je samo da odabereš oblik koji će lepo pokupiti mirisni sos. I ne treba zaboraviti da bez sira nema Norme. Parmezan i rikota fino naglašavaju ostale ukuse.
Sastojci:
1 veliki patlidžan
4 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
4 paradajza ili 1 konzerva paradajz-sosa
25 g bosiljka
150 g–200 g testenine
1 kašika parmezana
Priprema:
Patlidžan iseci na kriške ili kockice, posoli i ostavi sa strane pola sata. Na tiganju zagrej pola količine ulja. Patlidžan isperi u hladnoj vodi, obriši ubrusom i ubaci u tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.
Zagrej ostatak ulja i dodaj seckani beli luk, pa nakon nekoliko minuta ubaci i paradajz i pola bosiljka. Kuvaj na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne. Onda dodaj patlidžan i skuvanu testeninu.
Pre služenja pospi sirom i ostatkom bosiljka.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare