Koliko puta ste prekršili dijetu samo zbog parčeta pice kojem niste mogli da se oduprete? Onda ste možda konačno spremni da isprobate njenu zdraviju varijantu.
Neki će već na pomen “dijetalne pice” odmahnuti rukom uz komentar da “nije to to”. I nije – ali ako ste na dijeti ili određenom režimu ishrane koji ne dozvoljava ugljene hidrate, želećete alternative svog omiljenog “nezdravog jela”. Ispostavlja se da je glavni problem u testu, budući da sastojke koje ređate na njega možete birati po sopstvenoj želji, te tako i kombinovati “dozvoljene” namirnice. Zato smo pronašli nekoliko zdravijih varijanti za podlogu za picu, a s nadevima možete improvizovati.
Sastojci
800 grama izrendanog karfiola
jedno jaje
100 g izrendane mocarele
1 kugla cele mocarele
sok od paradajza (kečap)
origano, bosiljak, ruzmarin, so, biber
Priprema
Izrendajte karfiol, skuvajte ga i procedite. Dodajte jaje, izrendani mocarela sir i malo soli i sve dobro izmešajte. Pleh obložite pek papirom i smesu oblikujte u testo za picu. Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Kada dobije zlatkastu boju, premažite ga sokom od paradajza ili kečapom. Preko naređajte mocarelu i dodajte začine i dodatke po želji, a potom vratite picu i rernu i pecite dodatnih 15 minuta na 220 stepeni.
Sastojci
400 g spanaća
2 jajeta
100 g nemasnog sira
beli luk u prahu
origano, so
paradajz sos
Priprema
Spanać skuvati i iscediti, iseckati i umešati sa 2 belanca i sirom. Po ukusu posoliti, dodati beli luk u prahu i origano i dobro izmešati. Rernu zagrejati na 200 stepeni, na pleh staviti papir za pečenje i podmazati sa par kapi maslinovog ulja. Smesu rasporediti po plehu i peći oko pola sata. Kad je podloga gotova, izvaditi iz rerne, premazati paradajz sosom i filovati sastojcima po želji, a zatim vratiti u rernu na 10-ak minuta da se zapeče.
Sastojci
2 jaja
150 g ovsenih mekinja
6 kašika kiselog mleka (sa malim procentom masnoće)
1/2 kašičice soda bikarbone
so – po ukusu
biber
3 struka mirođije
1 kašika sirovih semenki suncokreta
2 kašike sitnog sira (sa malim procentom masnoće)
3 paradajza
1 zelena paprika
šaka maslina
50 g kačkavalja sa malim procentom masnoće
bosiljak – listovi, svež
Priprema
Umutiti jaja s malo soli i bibera. U kiselom mleku promešati sodu bikarbonu i sipati u jaja. Dodati ovsene mekinje, sirove semenke suncokreta i sitno isečenu mirođija, promešati i ostaviti desetak minuta da mekinje omekšaju. Preko papira za pečenje oblikovati testo i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kad dobije boju, koru premazati sosom od paradajza, rasporediti iseckano povrće i posuti rendanim kačkavaljem. Peći još 15-ak minuta.
Sastojci
30 g putera
1 kg krompira
so
1 jaje
100 g kečapa ili paradajz sosa
150 g šunke po želji
150 g mocarela sira (može i neki drugi, po želji)
origano
so
po želji šampinjoni, masline
Priprema
Krompir oljuštiti i skuvati, napraviti pire. Dodati puter, so, jaje i sve dobro ispasirati. Smesu rasporediti u pleh prethodno obložen pek papirom ili nauljen i posut brašnom. Peći desetak minuta u već zagrejanoj rerni na 225 stepeni. Izvaditi kad testo od krompira krene da dobija boju i odvaja se od podloge. Rasporediti sastojke preko i vratiti u rernu da se zapeče.
Sastojci
120 g lanenih semenki
60 g kokosovog brašna
60 g konopljinih semenki (ili bademovo brašno)
120 g parmezana
2 jaja
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema
Sve suve sastojke stavite u veću posudu i dobro promešajte, dodajte jaja i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Od nje oblikujte testo za picu na papiru za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta. Izvadite i stavite nadev po želji, a onda vratite u rernu i pecite još 15 minuta.