Kupujete li svež paradajz zimi ili samo kad mu je vreme?
Dr Katarina Bajec danas je bila gošća emisije „Probudi se“ gde je govorila o tome kako boja različite hrane utiče na zdravlje, a na šarenom tanjiru našao se i paradajz – i bila je prava prilika da konačno razreši dilemu: Da li je dobro jesti paradajz koji se u zimskoj sezoni prodaje po marketima?
„U suštini su se stvari promenile. Kad smo bili mali, mislim da nisi mogao da zamisliš ni da vidiš paradajz u ovo vreme, a kamoli da ga jedeš. Međutim, sada su se granice porušile, tako da mi imamo i voće i povrće koje nije sezonsko i karakteristična za naše područje – što ne znači da su lošijeg kvaliteta“, istakla je dr Bajec, a otkrila je da i sama konzumira svež paradajz van sezone.
„Ja lično ne pravim tu vrstu selekcije, trudim se da konzumiram što više svežeg voća i povrća. Naravno, neko voće i povrće ja i sama zamrzavam, verujem kao i većina ljudi. Zamrzavanje ne utiče na kvalitet ako se ništa drugo ne radi osim što se opere i stavi u zamrzivač. I to voće ima nutritivnu vrednost“, rekla je Bajec.
A šta crvena boja paradajza govori o njegovom uticaju na zdravlje, kao i šta nam obezbeđuju mandarine, borovnice… – pogledajte u videu gore.