Bajadere su kraljice sitnih kolača u kojima uživamo na slavama i rođendanima, ali, kad vidite kako mogu brzo da se naprave, možda ćete početi da ih pravite i bez nekog specijalnog povoda.
Za neke je i dalje jedina prava Bajadera proizvod hrvatske kompanije Kraš, od čokolade i lešnika, koji je bio omiljen slatkiš u celoj Jugi. Domaća varijanta prati ga oblikom štanglica prelivenih čokoladom, a postoji nekoliko različitih verzija, u zavisnosti od toga da li se koriste orasi, lešnici, keks, kikiriki, ili čak kokos… Međutim, uvek je u bar dve boje i čini se da upravo „pruge“ opravdavaju naziv – „bajadera“ je reč portugalskog porekla, a označavala je malu prugastu maramu, koja se u vidu pojaseva stavljala na žensku odeću.
Bajadera važi za kolač koji se priprema u specijalnim prilikama. Međutim, moguće ih je napraviti za samo 20-ak minuta.
Sastojci:
9 kašika vode
200 g šećera
150 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
250 g mlevenog keksa
170 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
malo ulja
Priprema:
U lonac stavite vodu i šećer i grejte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte maslac, sklonite s vatre i mešajte. Kada se maslac potpuno otopi, dodajte orahe (lešnike, bademe) i keks a onda mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Podelite je na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite na pari i umešajte je u jedan deo ranije pripremljene mase, koju ćete zatim prebaciti na poslužavnik prekriven masnim papirom za pečenje i oblikovati rukama u ujednačen sloj četvrtastog oblika. Gornji deo i rubove poravnajte nožem.
Preko tog sloja, na isti način stavite ostatak mase.
Ostatak čokolade otopite na pari, dodajte malo ulja i prelijte bajaderu. Ostavite je u frižideru da se stegne preko noći. Seckajte je na štanglice.