Mnoga kineska jela teško je napraviti kako treba, jer kod nas ne mogu da se nađu određeni sastojci ili začini. Ipak, neka je moguće prilagoditi - kad vidite koliko se lako sprema i koliko je ukusna piletina s kikirikijem, sigurno će postati redovna na vašoj trpezi.
Kod piletine s kikirikijem vam zapravo najviše vremena ode na seckanje namirnica, a sama priprema traje svega 5-10 minuta, pri čemu je najvažnije da ne premašite i ne prekuvate jelo. Dobra stvar je i što možete da improvizujete i dodajete sezonsko povrće koje volite. Na sajtu Krstarice našli smo „kineski recept na srpski način“ za piletinu s kikirikijem koja bi mogla da postane vaš omiljeni brzi ručak.
Sastojci
400-500 g belog pilećeg mesa
3-4 čena belog luka
crni luk
šargarepa
300-400 g kupusa
krastavac
dve manje ili jedna velika paprika (crvena i zelena)
pečurke (može i jabuka)
šaka-dve kikirikija
po želji dodati bilo koje sezonsko povrće
začini: soja sos, đumbir u prahu (ili, bolje, sveže rendani), biber, aleva paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija
Način pripreme
Pileće belo meso iseckati na kockice, pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina i ostaviti da odstoji u frižideru. Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić.
U dubljem tiganju (ili šerpi) ugrejati 2-3 kašike ulja. Na vrelo ulje dodati malo soli i beli luk, a zatim, prethodno oceđeno, belo meso (ne bacati marinadu) i đumbir. Propržiti piletinu nekoliko minuta, a onda je vratiti u marinadu u kojoj je bila i preći na pripremanje povrća.
Ugrejati malo ulja u dubokom tiganju i izručiti iseckano povrće. Pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati začine, biber i alevu papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu sa sve marinadom, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa (2-3 kašike). Mešati još nekoliko minuta, a kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar