Američka pita se obično pravi s jabukama ili višnjama, ali - ko je rekao da ne može da bude slana? Brza američka pita s piletinom lako bi mogla da postane omiljen ručak u vašoj porodici.
Baš kao španska pita, koju bi neki jeli i za doručak, i za ručak i za večeru, američka pita s piletinom je kompletan obrok, koji sadrži i testo i meso i povrće. Super recept našli smo na sajtu Yu mama.
Sastojci
500 g filea pilećih prsa
200 g šampinjona
200 g šargarepe
150 g graška
100 g luka
350 ml pilećeg bujona
100 ml mleka
2 kašike brašna
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
prstohvat timijana
2 kašike maslinovog ulja
250 g lisnatog testa
1 žumance, 1 kašika vode – za premazivanje
Priprema
Piletinu isecite na manje komade, šargarepu, šampinjone i luk iseckajte na sitne kockice.
U dubljem tiganju zagrejte ulje i propržite piletinu da porumeni. Izvadite je i na istom ulju propržite luk. Dodajte šampinjone i nastavite da dinstate dok sva tečnost ne ispari, a onda vratite piletinu u tiganj, zajedno sa šaragrepom, graškom i začinima. Dobro promešajte, sipajte bujon i kuvajte 15 minuta. Promešajte mleko sa brašnom, dodajte piletini i kuvajte još par minuta dok ne počne da se zgušnjava.
Sklonite sa šporeta i stavite smesu u vatrostalnu posudu. Lisnato testo razvijte na pola centimetra i njime prekrijte posudu (ili posude) sa piletinom. Utisnite testo da se zalepi uz ivicu posude i premažite ga žumancetom umućenim s kašikom vode. Ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C i pecite oko 20 minuta ili dok testo nije pečeno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: