američka pita s piletinom
Američka pita s piletinom; Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka pita se obično pravi s jabukama ili višnjama, ali - ko je rekao da ne može da bude slana? Brza američka pita s piletinom lako bi mogla da postane omiljen ručak u vašoj porodici.

Baš kao španska pita, koju bi neki jeli i za doručak, i za ručak i za večeru, američka pita s piletinom je kompletan obrok, koji sadrži i testo i meso i povrće.  Super recept našli smo na sajtu Yu mama.

Sastojci

500 g filea pilećih prsa

200 g šampinjona

200 g šargarepe

150 g graška

100 g luka

350 ml pilećeg bujona

100 ml mleka

2 kašike brašna

½ kašičice soli

¼ kašičice bibera

prstohvat timijana

2 kašike maslinovog ulja

250 g lisnatog testa

1 žumance, 1 kašika vode – za premazivanje

Priprema

Piletinu isecite na manje komade, šargarepu, šampinjone i luk iseckajte na sitne kockice.

Pročitajte još:

U dubljem tiganju zagrejte ulje i propržite piletinu da porumeni. Izvadite je i na istom ulju propržite luk. Dodajte šampinjone i nastavite da dinstate dok sva tečnost ne ispari, a onda vratite piletinu u tiganj, zajedno sa šaragrepom, graškom i začinima. Dobro promešajte, sipajte bujon i kuvajte 15 minuta. Promešajte mleko sa brašnom, dodajte piletini i kuvajte još par minuta dok ne počne da se zgušnjava.

Sklonite sa šporeta i stavite smesu u vatrostalnu posudu. Lisnato testo razvijte na pola centimetra i njime prekrijte posudu (ili posude) sa piletinom. Utisnite testo da se zalepi uz ivicu posude i premažite ga žumancetom umućenim s kašikom vode. Ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C i pecite oko 20 minuta ili dok testo nije pečeno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar