Čimbur
Čimbur; Foto: Juergen Ritterbach / Alamy / Alamy / Profimedia

Gastronomski portal Taste Atlas na svoju listu najboljih jela od jaja uvrstio je i bosanski tradicionalni specijalitet – čimbur.

Kad su jela od jaja u pitanju konkurencija je prilično žestoka, a prvo mesto na listi Taste Atlasa pripalo je filipinskom omletu sa patlidžanom (Tortang Talong), dok je bosanski čimbur zauzeo najbolju poziciju sa Balkana (92. mesto od 182 jela).

Ne, nisu 2 jaja od 22 dinara koje nam je kao “savršen balkanski doručak“, predložio ministar Momirović, već nešto mnogo ukusnije. Da li ste čuli za čimbur?

Jednostavno, brzo i ukusno, jelo koje nazivaju još i vrhunskim bosanskim specijalitetom, čimbur je tradicionalno jelo od jaja uz koje se u Zenici slavi prvi dan proleća na Čimburijadi.

Postoji nekoliko verzija čimbura, a ona najpopularnija je čimbur sa mesom, za koji City magazin donosi recept.

Recept za čimbur s mesom

Sastojci:

400 g mlevenog mesa (junetina, a često se koristi i jagnjetina)

2 glavice crvenog luka – sitno seckan

2 čena belog luka – sitno seckan

Po komad crvene, žute i zelene paprike – seckane na kockice

Ulje i malo putera

so, biber, slatka crvena paprika

3-4 jaja

2 kašike sitno seckanog peršuna (po želji)

Priprema:

Na zagrejanom ulju i puteru prepržiti luk (ako hoćete da izvučete onaj divni ukus, stavite prstohvat šećera dok ga dinstate). Dodati papriku i beli luk.

Na kraju dodati mleveno meso i lagano dinstati s povrćem.

Dodavati po malo vruće vode i kad je meso gotovo, začiniti, dobro promešati i napraviti udubljenja u mesu. U svako udubljenje staviti po jedno jaje da se zapeče (jaje na oko).

Stavite u rernu (prethodno ugrejanu na 180 stepeni) i ostavite da se kratko zapeče (dok se ne uhvati opna preko jajeta).

Prije posluživanja možete rastopiti malo putera s malom kašikom mlevene paprike i preliti preko čimbura. Jelo, po želji, posuti seckanim peršunom.

Poslužiti gotovo jelo, najbolje uz domaći hleb i jogurt.

Čimburijada

Čimburijada je običaj star nekoliko stotina godina, a počinje ranim jutarnjim ustajanjem ili prolećnim urankom (ili u cik zore) pri kojem se odlazi na okupljanje uz rečne tokove gde se sprema čimbur, jelo od mućenih jaja, skorupa i luka. Čimbur se peče u velikim posudama u kojima zna biti i više od stotinu jaja.

Događaj je veoma popularan među Zeničanima, tako da oni koji više ne žive tu obično dolaze na ovaj festival (čak i iz inostranstva).

Jaje kao simbol rađanja novog života se peče u velikim posudama — na stotine komada u jednoj posudi. Na taj način Zeničani pozdravljaju proleće, rađanje novog života, oživljavanje prirode, piše Wikipedia.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare