Gastronomski portal Taste Atlas na svoju listu najboljih jela od jaja uvrstio je i bosanski tradicionalni specijalitet – čimbur.
Kad su jela od jaja u pitanju konkurencija je prilično žestoka, a prvo mesto na listi Taste Atlasa pripalo je filipinskom omletu sa patlidžanom (Tortang Talong), dok je bosanski čimbur zauzeo najbolju poziciju sa Balkana (92. mesto od 182 jela).
Ne, nisu 2 jaja od 22 dinara koje nam je kao “savršen balkanski doručak“, predložio ministar Momirović, već nešto mnogo ukusnije. Da li ste čuli za čimbur?
Jednostavno, brzo i ukusno, jelo koje nazivaju još i vrhunskim bosanskim specijalitetom, čimbur je tradicionalno jelo od jaja uz koje se u Zenici slavi prvi dan proleća na Čimburijadi.
Postoji nekoliko verzija čimbura, a ona najpopularnija je čimbur sa mesom, za koji City magazin donosi recept.
400 g mlevenog mesa (junetina, a često se koristi i jagnjetina)
2 glavice crvenog luka – sitno seckan
2 čena belog luka – sitno seckan
Po komad crvene, žute i zelene paprike – seckane na kockice
Ulje i malo putera
so, biber, slatka crvena paprika
3-4 jaja
2 kašike sitno seckanog peršuna (po želji)
Na zagrejanom ulju i puteru prepržiti luk (ako hoćete da izvučete onaj divni ukus, stavite prstohvat šećera dok ga dinstate). Dodati papriku i beli luk.
Na kraju dodati mleveno meso i lagano dinstati s povrćem.
Dodavati po malo vruće vode i kad je meso gotovo, začiniti, dobro promešati i napraviti udubljenja u mesu. U svako udubljenje staviti po jedno jaje da se zapeče (jaje na oko).
Stavite u rernu (prethodno ugrejanu na 180 stepeni) i ostavite da se kratko zapeče (dok se ne uhvati opna preko jajeta).
Prije posluživanja možete rastopiti malo putera s malom kašikom mlevene paprike i preliti preko čimbura. Jelo, po želji, posuti seckanim peršunom.
Poslužiti gotovo jelo, najbolje uz domaći hleb i jogurt.
Čimburijada je običaj star nekoliko stotina godina, a počinje ranim jutarnjim ustajanjem ili prolećnim urankom (ili u cik zore) pri kojem se odlazi na okupljanje uz rečne tokove gde se sprema čimbur, jelo od mućenih jaja, skorupa i luka. Čimbur se peče u velikim posudama u kojima zna biti i više od stotinu jaja.
Događaj je veoma popularan među Zeničanima, tako da oni koji više ne žive tu obično dolaze na ovaj festival (čak i iz inostranstva).
Jaje kao simbol rađanja novog života se peče u velikim posudama — na stotine komada u jednoj posudi. Na taj način Zeničani pozdravljaju proleće, rađanje novog života, oživljavanje prirode, piše Wikipedia.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare