Foto: Barry Lewis / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi roditelji znaju koliko su opasne alergije na orašaste plodove. Medicinski stručnjaci kažu da postoji nova opasnost od alergije na drugu hranu, koja je jednako ozbiljna - mleko.

Nažalost, mleko kao namirnicu koja je osnova ishrane teže je iskoreniti sa svih mesta na koja deca odlaze.

Kako je „WebMD“ saopštio anafilaksija izazvana hranom dovela je do povećanja broja hospitalizacija kod dece između 2006. i 2012. godine za 25 odsto, prema analizi podataka pedijatrijske bolnice, obavljenoj 2019.

Pročitajte još:

Iako su godinama kikiriki i neki orašasti plodovi krivci za alergijske reakcije, kravlje mleko je sada najčešći uzročnik alergija na hranu kod dece mlađe od pet godina, prema izveštaju „WebMD“, piše Eat This Not That.

Zapanjujući je podatak da kravlje mleko čini otprilike polovinu svih alergija na hranu kod dece mlađe od jedne godine.

„Alergija na kravlje mleko najneprijatnija je od svih alergija na hranu. Mnogi ljudi nisu svesni da može da izazove tako ozbiljnu anafilaksiju. Ljudi ne razmišljaju o tome koliko je toga u našoj hrani“, rekla je Karla Dejvis, direktorka programa za alergije na hranu u Teksaškoj dečijoj bolnici u Hjustonu.

Izveštaj objašnjava da je kravlje mleko omiljen napitak za decu zbog kalcijuma, vitamina i drugih hranjivih sastojaka, poput proteina. Međutim, neke od tih proteina telo prepoznaje kao strane i napada ih, što dovodi do pojave alergijske reakcije. Neki stručnjaci kažu da je zbog toga toliko važno edukovati javnost o opasnostima mlečnih proizvoda danas.

Ali dobra vest je da kako deca odrastaju, neki prevaziđu alergiju na kravlje mleko, ukazuju izveštaji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar