Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Čuvari Akropolja u Atini i drugih arheološkim znamenitosti u Grčkoj skratiće rad za četiri sata dnevno zbog velike vrućine, objavio je nijihov sindikat PEYFA.

Počev od četvrtka i verovatno do nedelje oni neće raditi od 16 do 20 časova.

Na arheološkim nalazištima i u muzejima koji su za posetioce otvoreni samo od 8.30 do 15.30 čuvari neće raditi od 13.30 do 15.30.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Čuvari su poslednjih dana radili pod ekstremnom temperaturom iznad 45 stepeni Celzijusa, naveo je sindikat i dodao da je odluka o skraćenju radnog vremena mera „zaštite zdravlja i čuvara i posetilaca“ kojih je ove godine neuobičajeno mnogo.

Osoblje Crvenog krsta od prošlog četvrtka u podnožju Akropolja pomaže turistima koji bi mogli da budu žrtve sunčanice ili nesvestice, poostavllja suncobrane i nadstrešnice i deli flašice vode.

Sindikat je naveo da se uprkos tom preventivnom radu poslednjih dana na Akropolju od vrućine onesvestilo više od 20 posetilaca.

Akropolj u Atini, najposećenija arheološka lokacija u Grčkoj, obično prima posetioce svakog dana od 8.00 do 20.00 sati.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Grčke vlasti su prošlog petka odlučile da i znamenitosti iz svetske baštine na spisku Uneska zatvore tokom najtoplijeg doba dana – počev od 11.30 ili 12.00 sati i do 17.00 ili 17.30 sati.

Grčka koja je proteklog vikenda pogođena prvim vrelim talasom ovog leta, ponovo očekuje od četvrtka i u petak i subotu veliki porast temperature na do 44 stepena Celzijusa.

Bonus video: Srpski helikopteri u akciji gašenja požara na Eviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar