Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Višestruko nagrađivani film "U početku beše reč" autora Boška Savkovića predmet je neverovatne, gotovo filmske sage.

Kada je 2017. godine obeležavan Dan državnosti našem tadašnjem ambasadoru u Madridu Danku Prokiću palo je na pamet da obeleži taj dan tako što će postaviti u Antropološkom nacionalnom muzeju u Madridu fototipsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja“. To izdanje dobio je od SPC-a, tačnije oca Marka. Ali, uz izdanje je dobio i originalni DVD sa filmom „U početku beše reč“, koji je davno objavila distributerska kuća „TucVision“.

– I palo mu na pamet da prikaže i moj film uz knjigu. Ali, im je bio mnogo dugačak pa su rešili da ga skrate. I da ga prevedu na španski jezik. U stvari, da sami urade španski titl, iako u originalu bio samo titl na engleskom i ruskom jeziku. Našli su našeg čoveka, koji ima špansko državljanstvo i bavi se prevođenjem i titlovanjem i on titiluje i skrati film.

Autorsko delo Boška Savkovića, neovlaćeno skraćeno i emitovano, uveličalo je obeležavanje Dana državnosti:

O svemu tome ja pojma nemam…

Međutim, onda je prevodilac, Prokopije Postolović pronašao mejl Savkovića i poslao mu sve titlove kako bi ih stavio u novo izdanje DVD-ja. Ponudi mi to besplatno, uz uslov da ga potpiše.

Poslao mu svoj broj telefona da mi se javi ako ikada dođe u Beograd. Kada je, posle dva meseca došao, ispričao mi celu priču. Na sve to saznam da „isti cirkus“ planiraju za novembar na Španskom nacionalnom Univerzitetu Compulantes, na katedri za slavistiku. Strpim se do novembra, a Postolović, kao predsednik Udruženja Špansko – srpskog prijateljstva biva pozvan i snimi mi emitovanje na univerzitetu – priča Savković.

Odmah je uputio protest Ministarstvu inostranih poslova i našoj ambasadi. No, sve se pretvorilo u „epopeju“ sa Ambasadom, koji su negirali da je dokumentarac, iskasapljen i neovlašćeno korišćen.

„U vezi sa vašim dopisom ideja je bila da se film prevede i emituje, od čega se odustalo zbog tehničkih problema“, piše u odgovoru na dopis Savkovića ambasador Prokić. I iz muzeja negiraju da su pustili film, iako su planirali, zbog tehničkih poteškoća.

Ministarstvo spoljnih poslova priznaje, međutim, da je film emitovan, ali da nije bilo namere da se isti umnožava ili koristi u komercijalne svrhe zbog čega „nema mesta navodima o nezakonitom postupanju Ambasade“.

Boško Savković Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Do sada nije zabeleženo da je tu vrstu piraterije ova i bilo koga druga država uradila – kaže Savković, koji podseća da je jedan od poslanika u to vreme Jovan Jovanović još 2018. godine postavio direktno poslaničko pitanje o slučaju – kako je moguće da je Ambasada Repubike Srbije „neovlašćeno koristila višestruko nagrađivani dokumentrani filma, a da je pored brojnih dokaza Ministarstvo inostranih poslova negiralo taj čin, zbog čega će država mrati da plati ogromnu odštetu autoru“ da je odgovor Ivice Dačića, koji je tad bio na čelu Ministarstva, više nego somnabulan.

Glasio je: „Ne delimo ocenu da je došlo do drastičnog kršenje autorskih prava…

Pokrenuo je Savković i dva sudska spora zbog povrede autorskog prava, tačnije o istoj pravnoj stvari.

U jednom je moja firma „Alternativa“ protiv Republike Srbije pred Privrednim sudom, a u drugom ja lično protiv Republike Srbije pred Prvim osnovnim sudom. Do sada su svedočili bivši ambasador, otpravnik poslova i prevodilac pred Privrednim sudom, a sutra u 11 časova trebalo bi da pred Privrednim sudom svedočim i ja, a u sredu ponovo treba da se pojavim na ročištu kao svedok, ovoga puta u Prvom osnovnom sudu – uz prevodioca Prokopija Postolovića, koji zbog toga dolazi iz Madrida.

Veštak, kog je angažovao Savković, procenio je, kako kaže, štetu na 200.000 evra, s obzirom da su načinjena dva prekršaja – namernа krađa prava koja je pride učinjena od strane pravnog lica.

Imamo tako „Jevanđelje“, Ministarstvo inostranih poslova, Dačića, Dan državnosti, i tu sam ja, čuveni narodni neprijatelj protiv Države – zaključuje Boško Savković.

Podsetimo, novinaru Bošku Savkoviću je početkom juna određen pritvor od 30 dana, zbog sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i bezbednosti, kada je na protestu „Srbija protiv nasilja“ nosio transparent na kome je bila lutka „obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. Кao razlog za određivanje pritvora, navedena je mogućnost da ponovi krivično delo i utiče na svedoke. Mesec dana kasnije Više javno tužilaštvo u Beogradu i Boško Savković zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela – pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on pušten na slobodu. Sporazum je, nakon održanog ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i Bošku Savkoviću izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko on ne ponovi krivično delo u roku od dve godine.

Savković je u službenoj belešci naveo da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ nosio transparent, na koji je, kako kaže, neko okačio lutku koja podseća na Aleksandra Vučića.

Bonus video: Srbija protiv nasilja u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare