Radnička klasa ide u pakao Foto: Promo

Prva nagrada 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji je završen sinoć, dodeljena je scenariju Mladena Đorđevića za film "Radnička klasa ide u pakao", koji je i reditelj tog ostvarenja,

– Duhovit, hrabar, žanrovski dosledno sproveden, izazovno šokantan scenario. Autor vešto izbegava stereotipe koji se postavljaju pred istočnoevropsku kinematografiju, dok istovremeno osvetljava putokaz mladim autorima – navodi se u obrazloženju žirija koji je ove godine radio u sastavu Miroslav Momčilović, Nenad Pavlović i Srđan Anđušić.

Druga nagrada pripala je scenariju Davida Jakovljevića za film „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića za „veoma vešto napisan tekst sa pregršt humora“.

– Autori uspevaju da se lako izbore sa uslovima produkcije. Svojim metafilmskim jezikom i satiričnim tonom, scenario uspešno kombinuje mnoštvo zanimljivih karaktera i situacija – obrazložio je žiri.

Treću nagradu Festivala dobio je scenario Koste Đorđevića za ostvarenje „Sunce mamino“, koji je ovaj film i režirao.

– Šarmantno skrojena crnohumorna komedija o tinejdžerskoj ljubavi, isprepletana svakodnevnim problemima današnjice – ocena je žirija.

Dobitnik nargade „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca je Jakša Prpić za ulogu u filmu „Bauk“ Gorana Radovanovića, a isto ovo priznanje dobio je Alen Selimi za ulogu u filmu „Nedelja“, gde je igrao malog Džeja Ramadanovskog.

Žiri novinara i filmskih kritičara 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodelio je nagradu Ilustrovane Politike „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario Branislavu Jankoviću za film „Poslednji strelac“.

– Scenario je čist, koherentan, intrigantan. Pokušaj da se kaže nešto ozbiljnije, da se kaže nešto o aktuelnom trenutku, bez političkih uplitanja, već na slikovit način – obrazložio je žiri.

Zlatnik sa likom cara Konstantina dodeljen je Marku Janketiću za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Umetnički savet 48. Festivala filmskog scenarija dodelio je nagradu “Zlatno pero Gordana Mihića” Biljani Maksić za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.  Nagradu publike osvojio je film „Nedelja“.

Bonus video: Festivalska groznica trese Sarajevo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar