Foto: Nova.rs

U uži izbor takmičenja za "Najbolju novu srpsku reč" od predloga koji su stizali iz čitavog sveta - od Kanade, Britanije, SAD, Švajcarske, Nemačke, do Republike Srpske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, na osnovu suda žirija, ušle su 32 najupečatljive reči za koje se može glasati do 15. oktobra.

Izmisli, izmaštaj, stvori, doseti se… Šta? Pa, najbolju novu srpsku reč. Pod ovom parolom krajem proleća pokrenuto je jedno neobično takmičenje, ono za „Najbolju novu srpsku reč“. I posle nekoliko meseci takmičenje ulazi u finiš, a najbolje reči odabraće pisci, naučnici i umetnici. Javno glasanje za najbolju novu srpsku reč traje do 15. oktobra, kada ćemo i saznati koja je, a nude se unosne nagrade.

– Reči su nam potrebne da opišu nove pojmove i životne činjenice. Stvarnost se neprestano menja a ljudsko znanje produbljuje. Tako ni jezik ne može da stoji u mestu – kazao je za Nova.rs pokretač ovog izbora Veljko Žižić.

U uži izbor, na osnovu suda žirija, od predloga koji su stizali iz čitavog sveta – od Kanade, Britanije, SAD, Švajcarske, Nemačke, do Republike Srpske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ušle su 32 najupečatljive reči.

Način razmišljanja mogao bi se prostije nazvati „umosklopom“, a umesto tuđice „džetleg“ zašto se ne bi koristila reč „letež“? Ova su samo dva od 32 predloga za najbolju srpsku reč, među kojima su i zascenak, beznemož, opazica, zasutravanje, uzrenje, hladovinarenje, samosnaći (se), saplačnik, neželjak, opazica, zascenje, duhoklonuće, beztebnost, obesuštinjen, zrčak, prikuma, uticajac, smućak, susramlje, otkazniti, sviđ, večnutak, premisliti, svidić, sebić, rakotvoran, prohujak, prikačica, raskovničar i lasnolomna.

Ali, ukoliko ne možete da „prokužite“ šta svaki od ovih predloga označava, na pomenutom sajtu je uz svaku reč dato i prigodno objašnjenje o njenom značenju.

Foto: Promo

Svi zainteresovani mogu da glasaju do 15. oktobra na sajtu malabiblioteka.net/novarec i pride da odaberu najviše tri od ponuđene 32 reči. Za pobednike takmičenja „Najbolja nova srpska reč“ predviđene su tri novčane nagrade. Ona za za prvo mesto podrazumeva finansijski iznos od 600 evra, za drugo 400 evra, a za treće 200 evra.

Osim nagrađenih reči, po sudu stručnog žirija, posle 15. oktobra biće objavljen i pobednik Javnog glasanja. Pobednik javnog glasanja, kao i svi takmičari čije su reči navedene u užem izboru žirija, kao još jednu nagradu dobiće fototipsko izdanje rečnika srpskog jezika Miloša Moskovljevića. U pitanju je poslednji opisni rečnik srpskog jezika pisan za svakodnevnu upotrebu. Štampan je ovaj rečnik još 1966. godine, ali ubrzo je zabranjen zbog političkih razloga.

Veljko Žižić Foto: Studio Tešić

Kada je pokretao ovo takmičenje Veljko Žižić, koji s porodicom živi u Londonu, podsetio je za naš list da jedan jezik ne čine proizvoljno ubačene strane reči.

– Jezik služi da bi smo se razumeli, a ne da bismo se hvalili stranim rečima. Kada se malo razmisli, lako se shvati da je jezik nevidljivo, veliko blago koje delimo. Jezik je mreža koja nas spaja. Da bi jezik održali, naviknimo se da tuđice koristimo samo kada nema druge. Slavni pisac je preporučivao spavati sa rečnikom pored glave. Taj rečnik ne bi smeo biti rečnik stranih reči i izraza. Potrebno je i igrati se i stvarati na sopstvenom jeziku i tako jezik graditi dalje. Stvaranje je dokaz stvarne snage i živosti jezika – govorio je za Nova.rs Veljko Žižić.

Bonus video: Bira se najbolja nova srpska reč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar