Foto: Marijana Janković

Izložba „Zakasneli odgovor na pisma“ mladih i afirmisanih umetnika Stefana Lukića i Nebojše Adamovića otvorena je od 14. do 26. juna 2023. godine u Galeriji ULUS (ul. Kneza Mihaila 37, Beograd), a okupljanje povodom izložbe i razgovor sa umetnicima biće održano večeras od 19 sati.

Dvojica mladih umetnika, posle dužeg bavljenja različitim umetničkim praksama, odlučila su da se vrate na ponovno bavljenje slikom i crtežom i to sa idejom, da mladim ljudima pokažu da umetnost nije sterilna kakvom se čini.

Iza jedinstvenog naziva izložbe, stoji zanimljiva priča, oko koje se cela izložba i dešava.

Foto: Marijana Janković

Kada su mladi umetnici, još tokom studija, aktivnije počeli da izlažu po celoj Srbiji, učestalo je i njihovo izostajanje sa predavanja. Dobili su upozorenje od profesora, koje ih je i motivisalo da danas, kao afirmisani umetnici, svojim izložbama pošalju poruku mladim kolegama da budu uporni i istrajni.

“Izostajali smo s predavanja, a profesor nam je na našim štafelajima ostavio pisma. Obratio nam se s nekom vrstom upozorenja da moramo da dolazimo na fakultet i da nam je to poslednja opomena. Istina je, da u terminima koji su predviđeni za predavanja, mi nismo prisustvovali i mimoilazili smo se s profesorom. U tom periodu, imali smo bogatu izlagačku aktivnost po celoj Srbiji – od Кragujevca, preko Кraljeva, Lazarevca, Inđije, Novog Sada. Razlog za izostajanje bile su obaveze oko postavki izložbi, pripreme kataloga, transporta radova…

Foto: Marijana Janković

Oba pisma smo sačuvali i zajedno uramili u jedan ram. Prvi put smo ih izložili u galeriji Platoneum (ogranak SANU-a) u Novom Sadu 2018. godine. Tada smo se dogovorili da će nas ta pisma asocirati na odlučnost, na mladost, na studiranje. Dogovorili smo se i da ćemo ih izlagati na svakih 5 godina prilikom zajedničkih ili samostalnih izložbi”, objašnjavaju Stefan i Nebojša, sada već afirmisani umetnici.

U ovoj priči i leži ideja zajedničke izložbe Lukića i Adamovića. Oni njome, kroz razgovor sa mladim umetnicima, žele da predstave probleme sa kojima su se oni susretali tokom studentskih dana i tokom perioda afirmacije u uspešne umetnike.

“Tada, u ranim studentskim danima, pisma su nas postavila pred ne tako lak zadatak. Trebalo je realizovati izložbe za koje smo konkurisali i dobili termine, a u isto vreme i pohađati nastavu, ili što bi narod rekao: ,,I jare i pare”.

Upravo u toj odlučnosti da se prevaziđu prepreke, leži ideja ove izložbe – kako postići cilj, a ispoštovati sve na tom putu, kako uspešno studirati, a što ranije krenuti u zasnivanje radnog odnosa, u našem slučaju početi sa izlagačkom aktivnošću”, podvlače ovi umetnici.

Foto: Marijana Janković

Iako su se kroz dosadašnju karijeru bavili različitim umetničkim praksama, za ovu izložbu su odlučili da se vrate akademizmu i osnovnom jeziku umetnosti, kao što su slika, crtež i grafika.

Razlog za to je, dodaju oni, period u kome su pisma nastala, ali i stav da umetnost nije tehnika nego ideja, a ideja bira najprikladniju tehniku.

Ideja mladih i afirmisanih umetnika u ovom slučaju bira olovku, uljanu boju, grafičku boju, digitalni print, iako se u poslednje vreme bave i dosta mlađim granama umetnosti, kao što su performans, hepening i instalacija.

Foto: Marijana Janković

Izložbom žele i da stave do znanja da umetnost, iako individualna, može biti i grupna stvar, a da pojedinac može biti i množina.

Ko su mladi umetnici Stefan i Nebojša?

Nebojša Adamović (28) diplomirao je primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine, a master akademske studije završio 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, gde je trenutno student doktorskih akademskih studija.

Nebojša Adamović Foto: Privatna arhiva

Tokom studija realizovao je 13 samostalnih i više grupnih izložbi, izlagao je u najznačajnijim izložbenim prostorima u Srbiji i regionu. Dobitnik je otkupne nagrade „Likovna jesen“, kao i nagrade za crtež „Miodrag Vujačić Mirski“, koju dodeljuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Stefan Lukić (38) je vizuelni umetnik koji kroz crtež, sliku, intervenciju u javnom prostoru i performans pokušava da zabeleži univerzalno stanje, dok se nalazimo u tranzitu, migraciji, dok putujemo, odnosno dok smo u ulozi putnika i očevica.

Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine, dok je master studije završio 2022. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Stefan Lukić Foto: Privatna arhiva

Tokom studija imao je jednogodišnji studijski boravak na Akademiji lepih umetnosti u Parizu, a takođe je bio i na stručnom dvomesečnom boravku u umetničkom prostoru „Kunstepidemin“ u Švedskoj.

Iza sebe ima više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i veliki broj zapaženih performansa.

Izložba dvojice umetnika “Zakasneli odgovor na pisma” u Galeroiji ULUS, organizovana je uz podršku Ministarstva kulture, Grada Beograda i Udruženja likovnih umetnika Srbije.


BONUS VIDEO: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar