Foto: Amir Hamzagic/ATAImages; foto promo

U momentu kada slavi 15 godina postojanja, Međunarodni filmski festival SILAFEST je praktično zabranjen odlukom Dragana Milića, predsednika opštine Veliko Gradište, saopštila je Agencija „Alternativa“, izvršni producent festivala.

„Potpisujući se u propratnom pismu kao predsednik Umetničkog saveta festivala, Dragan Milić je obavestio Agenciju „Alternativa“ i druge decenijske partnere, da po njegovoj odluci Festival ove godine neće biti održan. Obrazloženje te odluke koja je stigla sa adrese Turističke organizacije Velikog Gradišta ne postoji“, navodi se u obrazloženju i dodaje da je Milić zaboravio da Umetnički savet festivala ne postoji, već samo Savet festivala.

Foto:promo

U formatu u kom je Savet sastavljen, kako se navodi, u času uspostavljanja Festivala sastao se poslednji put 2018. povodom 10-godišnjice. Zato iz Agencije „Alternativa“, ovu odluku tumače kao samovolju jednog čoveka koji je sebe proglasio i za predsednika organa koji ne postoji.

Odluka ih je iznenadila, kako su naveli, jer projekat koji je Agencija „Alternativa“ pisala za potrebe Turističke organizacije Veliko Gradište proglašen najboljim projektom u turizmu ove godine i Ministarstvo je prosledilo novac na račun budžeta opštine, za potrebe Festivala. Takođe, budžetom Opštine Veliko Gradište krajem prošle godine opredeljen je novac za Festival, tako da finansije ne mogu biti problem.

„Alternativa“ upozorava da je ovo jedinstven slučaj da je zabranjen jedan ceo Međunarodni filmski festival, te da postoji razlog za sumnju da se sve to dešava zbog imena i prezimena vlasnika ove Agencije:

„Njegovo ime i prezime je Boško Savković i u javnosti je poznat kao novinar, pisac, nagrađivani filmski reditelj… Poznat je i po tome što je početkom juna, tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, uhapšen zbog nošenja parole „Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“ i „PINK-STINK“. Na taj transparent je na čudan način okačena i vudu lutka sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen po članu 309 Krivičnog zakona za „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osuđen na šest meseci uslovne kazne.

Boško Savković Foto:privatna arhiva

Ako neko jedan filmski festival na kome su članovi žirija tokom 15 godina bili najugledniji filmski radnici, uključujući i dobitnike „Oskara“, ukinut, onda sa pravom možemo da tvrdimo da u Srbiji više ni kultura načelno nije bezbedna, ukazuje „Alternativa“.

Takođe, u saopštenju se podseća da se ovaj Festival nalazi u najpoznatijem svetskom lancu turističkih i ekoloških filmova CIFFT, u kojem su i oni u Kanu, Los Anđelesu, Njujorku, Portu, Barseloni… I da se deo lanca snalazi pod patronatom UNWTO – turističke organizacije Ujedinjenih nacija, European Trawel Comission… Zbog svega toga ova iznenadna odluka u potpunosti remeti svetski kalendar festivala, upozoravaju iz „Alternative“.

Foto:promo

„Alternativa“ navodi da su, kao deo projekta EU FOR YOU, u obavezi da održe i određen broj projekcija ekoloških filmova, pa su stoga odlučili da, uz pomoć Evropske zadužbine za demokratiju, od 27. avgusta do 2. septembra, u vreme kada je zabranjeni Festival trebalo da se održi, organizuju Filmsko-ekološku manifestaciju „Ekološki odgovor“:

„Manifestacija će se organizovati na Srebrnom jezeru, bez ikakvog kontakta sa lokalnom upravom i bez ikakvog korišćenja javne opštinske površine. Naime, u to vreme će se na Srebrnom jezeru uz brojne goste iz inostanstva pojaviti i najuglednije ekološke organizacije iz Srbije koje će kroz filmski izraz i svakodnevnu debatu predstaviti svoje lokalne ekološke probleme. Očekujemo dolazak NVO „Tvrđava“ Smederevo, „Pokret za preokret“ Zrenjanin, „Novi optimizam“, „Mlavska vojska“, Petrovac na Mlavi „Za česme“, Zaječar, „Vojvođanska zelena inicijativa“ Novi Sad, „NIB“ Beograd… Svoje prisustvo su potvrdili visoki predstavnici Evropskog ekonomsko socijalnog saveta, ugledni profesori, filmski stvaraoci i ekološki aktivisti iz BiH, Bugarske, Engleske… Očekujemo i potvrdu dolaska predstavnika Delegacije EU u Srbiji.“

Bonus video: Prva reka sa zaštitom u Srbiji: Šta Rzav izdavaja od drugih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar