Foto:promo

Pisac i scenarista Tadija Čaluković objavio je novu knjigu "Bukvalno, otprilike" za izdavačku kuću "Nova poetika".

„Kroz razgovor dveju žena, majke i ćerke, autor gradi naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmenu koja se dešava između njegovih junakinja u kojoj do samog kraja ni one same, a ni mi nismo sigurni šta se od svega toga bukvalno, a šta otprilike dogodilo. Varljivost sećanja i individualnog doživljaja sveta ostavlja prostor za maštovitu scensku interpretaciju ovog teksta, ali i njegovo čitanje u jednom dahu“, ovim rečima započinje recenziju nove knjige „Bukvalno, otprilike“ Tadije Čalukovića profesorka na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i dramaturškinja Tijana Grumić.

Foto:promo

U predgovoru, naslovljenom „Tko živ? Tko mrtav? Misterij femicida“ Nataša Govedić, profesorka na Odseku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu ocenjuje da Čaluković ne govori samo o unutarobiteljskom nasilju, nego i o „neubivosti“ odnosa roditelj/dijete, čak i onda kada je među majkom i kćeri otvoren duboki jaz…

Posredi je, kako smatra jedan od najboljih savremenih dramskih pisaca u regionu Espi Tomičić, „sjajna poetska drama u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor koji, na samom kraju, ostaje unutar njega samog, u tišini zaklopljene knjige“. 

Nova knjiga Čalukovića, koji je rođen 2002. godine, u Beogradu se može kupiti u knjižari „Beopolis“, dok je u Zagrebu moguće pronaći je u izlogu knjižare Akademije dramske umjetnosti, i onlajn na sajtu izdavača „Nove poetike“.

Foto:promo

Tadija Čaluković, koji je Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsek dramaturgija, upisao 2021, piše scenarije, prozu i drame. Iza nega je scenario i režiju za tri kratkometražna igrana filma i jednom srednjemetražnom dokumentarcu koji su prikazani u Beogradu. Bio je i saradnik na filmu „Teret“, koji je premijeru imao na Kanskom filmskom festivalu 2018. Dobitnik je nagrade Prijatelji dece Zemuna za najbolju poeziju, dok je autorova pesma o ekologiji objavljena je u antologiji „Beli gradovi“. Objavio je roman „Mutant u vozu“. Osnivač je i glavni urednik internet časopisa Salome, na zagrebačkom radiju Kradio autor je emisije „Beogradska kronika“, a živi na relaciji Beograd-Zagreb. 

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar