Feđa Štukan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan sutra će biti deportovan u Sarajevo, nakon što je ranije danas zadržan na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, gde mu je zabranjen ulazak u Srbiju. Štukan je istu situaciju imao i prošle godine, a ranije je bio i na meti pojedinih medija i režimskih tabloida u Srbiji zbog njegove podrške građanskim protestima u Srbiji. Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga nije "štedeo" pa ga je jednom prilikom nazvao "kriminalcem".

Feđa Štukan je ranije govorio da nikada ništa zvanično nije saznao o zabrani ulaska u našu zemlju. Jedan od njegovih advokata je ranije danas za Nova.rs naveo da je Štukan tek sada dobio rešenje o zabrani ulaska u Srbiju.

Inače, ovo nije prvi put da se dešava ova situacija. Sarajevski glumac je sredinom juna prošle godine zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najpre podržao građanske proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Ubrzo ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – „muslimanskim ekstremistom“.

„Ima onaj kriminalac iz Sarajeva što se slika ovde i misli da je veoma važan što je došao, onaj Feđa ili kako mu već ime, to je zadatak za nadležne državne organe i oni te stvari moraju da rešiti“, kazao je Vučić prilikom jednog televizijskog gostovanja.

Feđa Štukan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac Feđa Štukan izjavio je za N1 krajem januara ove godine da o zabrani ulaska u Srbiju nikad ništa zvanično nije saznao.

„Kasnije sam iz Vučićevog kabineta saznao da jedino ako srpski parlament glasa protiv odluke o mojoj zabrani ulaska, da će ta odluka biti ukinuta. Ja znam, i da se promeni vlast, da neću biti tačka dnevnog reda na zasedanju, tako da je ovo mera verovatno doživotna“, rekao je tada Štukan.

Štukan je u jednom od ranijih izjava o ovoj zabrani rekao da je mišljenja da je pravi razlog za zabranu njegova knjiga „Blank“.

„A njihov razlog je ovo što sam naveo malopre, i što sam se pojavio na protestima protiv nasilja u Srbiji, što me intervjuisao Kesić na dve sekunde, što sam rekao svoje mišljenje… Govorim kako jeste, imam mozak, imam jezik da izgovorim to što želim, nepravda me nervira, govorim javno, mnogo puta sam i organizovao proteste. Mislim da ih je knjiga na prvom mestu zabolela, da je to glavni razlog, i ovo ostalo. Niti sam terorista, niti ubica, ubio sam u životu jednu pticu i jednog psa slučajno, a i danas imam traume od toga“, naveo je on.

***

BONUS VIDEO – Feđa Štukan o zabrani ulaska u Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare