Foto: TREVOR ADAMS / MATRIXPICTURES.CO.UK / Matrixpictures / Profimedia

Bend govori o tome kako njihov prvi album novih pesama od 2005. godine, i prvi od smrti Čarlija Votsa, obnavlja partnerstvo Mika Džegera i Kita Ričardsa.

Godine 2022, 17 godina nakon što su Rolingstonsi objavili svoj poslednji album originalnih pesama, Mik Džeger je odlučio da je bend dovoljno dugo odugovlačio. Probe su dolazile i prolazile; slagale su se nedovršene pesme. Čarli Vots, doživotni bubnjar i kamen temeljac ritma benda, umro je 2021, ali bend je nastavio da ide na turneju bez novog materijala.

„Niko nas nije gurao“, priseća se Džeger za “Njujork tajms”. „Niko nije govorio: ’Ovo je krajnji rok’.“ Pa je pevač uradio upravo to. Rezultat je „Hackney Diamonds“, glasna, nemirna, nemilosrdna kolekcija novih pesama iz benda koji odbija da se smiri sa godinama.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Za novi album, ponekad neujednačeno partnerstvo Džegera i Kita Ričardsa u pisanju pesama pronašlo je način da se ponovo uskladi. Pred kraj proba, čak su završili pisanje jedne pesme – „Driving Me Too Hard“ – u sobi zajedno, kao što su radili u svojim ranim godinama.

„Mi smo čudan par, čoveče“, rekao je Ričards preko video snimka iz kancelarije svog menadžera u Njujorku, okružen suvenirima Stounsa. Njegova seda kosa bila je uvučena u traku za glavu; uramljen omot albuma iz 1981. „Tattoo Iou“, sa Džegerovim prugastim licem, visio je iznad njega. „Volim ga jako, i on me jako voli, i ostavimo to na tome.“

„Hackney Diamonds“, koji treba da izađe 20. oktobra, je i nova eksplozija i sumiranje. Kopa po davno uspostavljenom stilu Stounsa: žilavi gitarski rifovi, Džegerov ponosno neumereni vokal, bluz podloga i uvek improvizovana gitarska interakcija.

„Znate, to ide ovako – ali možda bi moglo i tako“, rekao je Ričards. „Bez improvizacije, to ne bi bilo ništa. Mislim, ne postoje pravila za rokenrol. To je razlog zašto je tu.“

U novim pesmama benda, Džeger peva o frustraciji, čežnji, bekstvu, izdržljivosti i transcendenciji. „Angry“, početak albuma, kreće se između pomirenja i ogorčenja. Tu je “pankoidna” „Bite My Head Off“ u kojoj Pol Makartni svira distorziran bas i “ljuti se” na nečije pokušaje kontrole. A čeznutljiva, seoska pesma „Depending on You“ oplakuje izgubljenu ljubav: „Vodio sam ljubav, ali ti si imala drugačije planove“, peva Džeger.

Pesme su organske, odsvirane rukom, nisu prošle kompjutersku mrežu, ubrzavaju i usporavaju ljudskim pulsom. A album odaje počast njihovom statusu najstarijeg i najuticajnijeg benda, uz gostovanja Makartnija, Stivija Vondera, Lejdi Gage i Eltona Džona.

Džeger je ismejao ideju Rolingstonsa kao institucije. „To je samo bend“, rekao je.

Ali Roni Vud, gitarista koji se pridružio 1975. godine, neguje šest decenija kontinuiteta benda. „To je bila moja stvar svih ovih godina, da održavam svoju instituciju“, rekao je u video intervjuu iz svog stana u Barseloni. „Kada su se Mik i Kit svađali, davao sam sve od sebe da ih ponovo okupim – barem ih nateram da progovore i ponovo pokrenu motore.”

Naziv albuma dolazi iz londonskog slenga. Hakny je opština u istočnom Londonu koja je dugo imala lošu reputaciju, iako je u poslednje vreme postala luksuznija. Vud je objasnio da su „Hakni dijamanti“ komadići slomljenog stakla sa šoferšajbni automobila nakon provale, jednom rečju.

„Mnoge pesme na albumu imaju tu eksploziju“, rekao je Vud. „Ovo je album koji se zaista oseća.“

MIk Džegera i Kit Ričardsa Foto: Dave Hogan/Hogan Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Praveći novi LP, bend je povratio „osećaj urgentnosti“, rekao je Džeger preko video snimka iz Pariza, sa slikama elegantnog francuskog plemstva na zidu iza njega. Naravno, dugogodišnji članovi Rolingstonsa – Džeger, 80, Ričards, 79, i Vud, 76 – nisu postajali ništa mlađi.

„Rekao sam Kitu: ‘Ako nemamo rok, nikada nećemo završiti ovaj album'“, kaže Džeger. „Pa sam dodao: ’Krajnji rok je Dan zaljubljenih 2023. I onda ćemo izaći i napraviti turneju.‘ To je ono što smo nekada morali da radimo. Znate, morate da završite ‘Exile on Main Street’ jer imate rezervisanu turneju.”

Čak i bez novih albuma, Stounsi su nastavili turneje 2010-ih i 2020-ih. Bend je povremeno odlazio u studije da započne sa pesmama, ali nikada nije stigao da ih završi. U međuvremenu, Džeger i Ričards su sakupili zaostatak novog materijala u različitim fazama, napisanih odvojeno, ali čekajući na saradnju sa bendom.

Bonus video: Poslednje veče Exita u znaku 50 godina hip-hopa – Blackout30showcase

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar