Vlatko Stefanovski, Emin i Crnogorski simfonijski orkestar Foto: Grad teatar Budva

Koncertom Vlatko Stefanovski trija i Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Džijana Emina, na sceni između crkava otpočeo je muzički program 38. festivala Grad-teatar.

Tokom dvočasovnog koncerta, publika je uživala u prepoznatljivim taktovima pesama kao što su „Bistra voda,“ „Čuvam noć od budnih,“ „Kao kakao,“ “Jovano, Jovanke,“ „Kumova slava”… Oduševljenje i ovacije publike rezultirali su sa čak dva bisa.

Vlatko Stefanovski, Emin i Crnogorski simfonijski orkestar Foto: Grad teatar Budva

Vlatko Stefanovski jedan je od najistaknutijih virtuoza na gitari sa naših prostora, poznat širom sveta po uzvišenim interpretacijama koje spajaju etno jazz, rock, jazz fusion i blues muziku. Osnivač kultne grupe „Leb i sol,“ Stefanovski je komponovao muziku za pozorište i film, te svirao sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stoćelo Rozenberg, Jan Akerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Manu Katče, Toni Levin i mnogi drugi. Posljednji put je na sceni između crkava nastupao 2021. godine.

Tokom sinoćnjeg koncerta, Stefanovski je otkrio da ove godine obeležava 50 godina karijere i najavio je novi album pod nazivom „Muscle Memory,“ kao i to da će objaviti svoje memoare.

– Ne želim d budem preterano ambiciozan i zato nisam rekao da slavim već da obeležavam pet decenija karijere. Velika je razlika. Kad slaviš, onda otvaraš šampanjac svaki dan. Ja jubileje obeležavam na razne načine, velika mi je čast što sam od čuvene fabrike žica za gitare, violine i violončela “Thomastik-Infeld” dobio žice sa svojim imenom na kojima sam i večeras svirao. Croatia Records planira reizdanje mnogo mojih naslova, album “Putujemo” će uskoro biti na vinilu, kao i “Mother Tongue”. Novi albumće se zvati “Muscle Memory”. Zabavljamo se, puno putujemo, radimo, veselimo se muzici i životu. Jeste naporno, ali kad pomislimo da ćemo svirati, ništa nije teško – istakao je Vlatko Stefanovski, koji sa budvanskom publikom ima posebnu konekciju.

Vlatko Stefanovski, Emin i Crnogorski simfonijski orkestar Foto: Grad teatar Budva

Slavni muzičar je dodao da mu je žao što nisu svirali na većem prostoru u Budvi.

– Voleo bih da smo bili ispred Starog grada. Ipak, bolje da ostavimo nešto možda i za sledeći put. Iskreno, u Budvi se već osećam kao kod kuće, svake godine dolazim ovde, i to ne samo da sviram. Prošle godine sam bio u oktobru i kupao se u moru, iako nije bila sezona i bilo je predivno. Bio sam u privatnoj poseti kod prijatelja i proveo se fantastično.

Dirigent Džijan Emin izjavio je da je ovaj koncert prvi put izveden pre četiri godine u Skoplju.

– Sve se realizovalo u dogovoru sa Vlatkom kada mi je dao potpuno poverenje da izaberem stvari koje ćemo da radimo. Kada sam izabrao listu bio je presrećan, jer pola ovih pesama nije ni svirao sa svojim triom. Dramaturgija je moja lična pošto sam odrastao uz ovu muziku. “Leb i sol” i kompozicije Vlatka Stefanovskog poznajem po dubini i volim je, uživam u njoj, i napravio sam neku svoju vrstu best of-a. Crnogorski simfonijski orkestar je bio neverovatno pozitivan, entuzijastičan. Čak je na prvoj probi sve zvučalo fantastično i skoro pa spremno. Skratili smo tu probu jer je sve išlo savršeno, sjajno iskustvo – kazao je Emin, koji je sinoć prvi put nastupio na Gradu-teatru i dodao:

– Meni je ovdje sjajno, preko dana plivam, uveče lutam po Starom gradu. Hvala Budvi i Gradu -teatru na ovom pozivu, kao i predivnoj publici.

Vlatko Stefanovski, Emin i Crnogorski simfonijski orkestar Foto: Grad teatar Budva

Muzički program38. festivala Grad-teatar biće nastavljen u petak, 19. jula, na sceni između crkava, velikim koncertom Romana Simovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Bonus video: Vlatko Stefanovski slavi 50 godina karijere: „Ukršta“ instrumente sa Vasilom Hadžimanovim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar