Foto: Paul Morigi / Getty images / Profimedia

Teniske legende Venus i Serena Vilijams i njihova sestra Iša Prajs dale su na aukciju četiri nikada ranije viđena dela Ernija Barnsa.

Grupu poslatih radova čine dve slike „Holding Court“ (1986) i „Mentors“ (2008), i dva crteža „Saxophone Study #1“ (1993) i „Study for Brother to Brother“ (1994). Nadmetanje za ova dela traje do 1. avgusta u „Joopiter“ digitalnoj aukcijskoj kući koju je osnovao Farel Vilijams. „Mentors“ ima procenu pre prodaje od 120.000 do 180.000 dolara, dok je procena „Holding Court“ između 80.000 i 120.000 dolara.

Sestre su radove nabavile direktno sa imanja Barns pre nekoliko godina i udružile su se sa imanjem za ovu dobrotvornu aukciju. Prihod ide zajednici „Yetunde Price Resource Center“, koju su osnovale 2018. godine u čast svoje pokojne najstarije sestre, Yetunde, koja je „tragično ubijena činom besmislenog nasilja 2003“, navodi se na sajtu centra.

– Erni Barns je kultni crni umetnik kome se moja porodica i ja odavno divimo – rekla je Serena Vilijams, koja je takođe strastveni kolekcionar umetničkih dela dodajući:

Foto: Joe Scarnici / Getty images / Profimedia

– Kroz svoje živopisne slike, zamislio je šareni svet harmonije između svih zajednica, porekla i rasa. Ova nikada ranije viđena dela Ernija Barnsa će pomoći u finansiranju i obezbeđivanju vitalnih resursa onima koji su pretrpeli nasilje u Komptonu i zajednicama širom zemlje.

Nedavno se Venus Vilijams udružila sa umetnikom Adamom Pendltonom kako bi bila domaćin aukcije „Sotbija“ kako bi prikupila sredstva za očuvanje doma Nine Simone iz detinjstva u Severnoj Karolini, podseća „Artnews“.

– Ova saradnja nam omogućava da podelimo našu duboku ljubav prema umetnosti na način koji obogaćuje i osnažuje širu zajednicu. Umetnička dela Ernija Barnsa su odigrala duboku ulogu u stvaranju društvenih promena i nadamo se da će ovo partnerstvo na sličan način inspirisati, podići i napraviti trajnu razliku u životima pojedinaca i zajednica – kazala je Venus Vilijams.

Odavno poznat po svojim primamljivim platnima na kojima su prizori crnaca u trenucima radosti, Barns, koji je preminuo 2009. godine, ponovo je postao zanimljiv javnosti u poslednjih nekoliko godina. Kalifornijski afroamerički muzej u Los Anđelesu 2019. napravio je retrospektivu njegovog rada, kojoj je prethodila anketa koja se fokusirala na njegove korene u Severnoj Karolini od strane Istorijskog muzeja Severne Karoline. Nakon toga, usledile su redom brojne izložbe, a posebno važan događaj bio je onaj u Njujorku kada je organizovana aukcija.

Kristi je ponudio kultnu sliku iz 1976. godina „Sugar Shack“ koja se pojavila na naslovnoj strani albuma Marvina Geja. Početna cena bila je niska, svega 150.000 dolara, ali je na kraju rekordno prodana za 15.3 miliona dolara nakon žestokog nadmetanja.

– Izložba Ernija Barnsa posvećena je i fokusirana na socijalnu pravdu, rasnu jednakost i prava žena – zaključile su sestre Vilijams.

Inače, poznato je da je kuća slavne teniserke Serene Vilijams u Majamiju pravi muzej pun umetničkih dela pretežno savremene umetnosti poput autora Redklifa Bejlija i Leonarda Drua.

– Obožavam umetnost, obožavam najrazličitije umetnike. Mislim da je to baš kul. Zato sam razmišljala koliko bi sjajno bilo da nemam običnu dnevnu sobu, već malu galeriju. I tako je nastao ovaj moj muzej – kazala je Serena Vilijams.

Njena sestra Venus pomogla joj je da dizajnira celu sobu.

– Nismo želele da to samo bude lepa soba već da ona zaista živi sa umetnošću i da svakome ko dođe omogući to isto. Da svako može emotivno da se poveže s tim delima i doživi ih na svoj način – zaključila je Vilijams.

Bonus video: Serena Vilijams srušila Anet Kontavejt

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar