Venecijanski filmski festival zvanično je počeo sinoć emotivnim govorom Sigurni Viver koja je dobila nagradu Zlatni lav za životno delo i premijerom dugoočekivanog filma Tima Bartona “Bitlđus 2”.

Sigurni Viver je primajući priznanje na Venecijanskom filmskom festivalu kazala da je toliko uzbuđena da bi „vrisnula“:

– Ne mogu da verujem da sam ovde. Hvala festivalu što mi je pružio priliku da budem među ponosnim Zlatnim lavovima. Moja statua će sedeti pored mene u avionu. Moj muž će morati da se navikne da ona bude u krevetu sa mnom – našalila se Viver.

Tokom odavanja počasti Sigurni Viver, puštena je video poruka od režisera Džejmsa Kamerona koji je režirao jedne od najznačajnijih filmova u njenoj karijeri “Osmi putnik” i “Avatar”.

Foto: Anna Maria Tinghino / Sipa Press / Profimedia

– Blagoslovljen sam što te poznajem i što smo prijatelji. Poverenje i poštovanje samo se pojačalo sa svakim novim projektom koji smo radili – kazao je Kameron podsećajući da je Viver dobila svoju prvu nominaciju za Oskara za njihovu prvu saradnju, “Osmi putnik” iz 1986. godine.

U svom govoru, Viver je zahvalila Kameronu, a takođe je imala posebne pohvale za reditelja filma “Year of Living Dangerously” Pitera Vira koji takođe dobija “Lava” tokom festivala.

– Vir me je naterao da se zaljubim u film! Uspela sam da se vinem u zvezde, da letim širom sveta kao kolibri, jureći kroz vreme, prostor i žanr, uspevajući da izbegnem bilo koju kutiju u koju bi Holivud možda želeo da me stavi, ili sam možda jednostavno previsoka – našalila se glumica i dobila gromoglasan aplauz.

Foto: Andrea Raffin / INSTAR Images / Profimedia

Samo nekoliko sati pre nego što će biti ovenčana nagradom Zlatni lav za životno delo na 81. Venecijanskom filmskom festivalu, američka glumica Sigurni Viver susrela se s brojnim medijskim poslenicima na Mostri i pričala o svemu i svačemu – ljubavi spram italijanske kinematografije, glumicama u zreloj dobi, sopstvenom uticaju na osnaživanje žena, ali i o još uvek aktuelnoj potpredsednici SAD i kandidatkinji Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u Americi Kamali Haris.

Vrlo je bila emotivna dok je pričala o Kamali Haris, a na pitanje koliko je svojim glumačkim opusom, naročito ulogom u filmu Ridlija Skota iz 1979. „Osmi putnik“ uticala na osnaživanje žena Sigurni Viver je istakla da je uzbuđena zbog Kamale, jer je „bilo teško od 2016. godine, a sada su svi zahvalni na tome što je Harisova tu gde jeste“:

– Pomisliti samo na tren da je moj rad imao ikakve veze s usponom Kamale Haris čini me veoma srećnom. Jer je to istina. Toliko je žena koje dolaze i zahvaljuju mi se na svemu – kazala je glumica.

Prvo veče Venecijanskog festivala obeležila je i premijera filma Tima Bartona “Bitlđus 2” sa Majklom Kitonom, Monikom Beluči, Vinonom Rajder, Dženom Ortegom i Viljamom Defoom koji su prošetali crvenim tepihom.

Foto: Pool Photo Events 04/IPA / Sipa Press / Profimedia

Nakon što se film završio, publika je entuzijastično aplaudirala četiri minuta i 35 sekundi pljeskajući u ritmu završne muzike.

Večeras se očekuje još veći spektakl na crvenom tepihu, s obzirom na to da će svetsku premijeru imati film „Maria“ u kome Anđelina Džoli igra slavnu Mariju Kalas.

Inače, u konkurenciji za Zlatnog lava nalazi se 21 ostvarenje, a festival traje do 7. septembra.

Bonus video: Sarajevo film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar