Foto: Maja Škaljac Stanošević, ULUPUDS

Dodelom nagrada, „56. Majska izložba“ spustila je sinoć zavesu u Konaku kneginje Ljubice. Ovogodišnje izdanje održano je pod nazivom „Geneza“ i prikazana je na čak pet lokacija u Beogradu. Pored Konaka kneginje Ljubice, gde je otvorena 14. maja, umetnici su radove izložili i u Galeriji Singidunum, Domu Vojske Srbije, kao i u bioskopu “Balkan” i Studentskom kulturnom centru.

Tema „Geneza“ imala je za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza. Umetnici su svoja dela predstavili kroz različite medije, a postavka je kao celina dala uvid u inovativne metode umetničkog delovanja u savremenom društvu.

Laureatkinja Milica Đurov (desno) Foto: Maja Škaljac Stanošević, ULUPUDS

Žiri za dodelu nagrada na „56. Majskoj izložbi“ u sastavu – Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti (predsednica), Vesna Popović, scenografkinja, Leonora Vekić, dizajner tekstila, Svetlana Mladenović, dizajner, Nikola Radosavljević, grafičar, doneo je odluku da se Velika nagrada “Geneza“ dodeli Milici Đurov za scenografije za predstave „Oblaci“ (N. Plavanjac) i „Na pragu“ (H. Erkek).

Plakete “Geneza“ dodeljene su: Sonji Žugić za triptih „Međustanje“, Vladimiru Zagorcu za rad „Houston Metro solarna autobuska stanica“, Gorskom Кabadaji za rad „Niz 3“. Milici Petrović za rad „povratak korenima“ i Mirjani Živković za rad “Male radosti“.

Pohvale “Geneza“ dobili su Franjo Posavac za rad „Doza za šećer“ i Lidija Jovanović za „Ibzenove aveti“.

Novoustanovljena nagrada – najbolji odgovor na temu “Geneza“ pripala je Velimiru Vukićeviću za delo „Andromeda“.

Otkupna nagrada žirija Muzeja primenjene umetnosti, koji je radio u sastavu Slobodan Jovanović, Jelena Popović, Jelena Vukomanovic i Bojana Popović, dodeljena je Jasmini Pejačić za rad „Breaking news“.

Tročlani žiri za dodelu nagrade „Aleksandar Šaletić“ u sastavu: Borjana Šuvaković, Dušan Nenadović, Mila Vučićević (predsednik) jednoglasno je doneo odluku da se nagrada „Aleksandar Šaletić“ dodeli Aleksandru M. Lukiću za rad „SPOKOJ“.

56. Majska izložba Konak kneginje Ljubice Foto:Promo/Konak kneginje Ljubice

“Majska izložba“ je stalna manifestacija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) iz oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Osobena je po tome što je u pitanju retka smotra u okviru koje se prezentuju radovi svih devet sekcija primenjenih umetnosti – arhitektura, dizajn, vajarstvo, tekstil i savremeno odevanje, dizajn keramike i stakla, scenografija i kostimografija, slikarstvo i grafika, umetnička fotografija i teorija, istorija i kritika umetnosti.

Bonus video: GOST Aleksandar Denić, dizajner i scenograf

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar