Komplett Kafka Foto: Promo; SJArt / Alamy / Alamy / Profimedia

Ilustrovane scene iz života poznatog pisca Franca Kafke i njegova biografija u stripu, uključujući manje poznate činjenice o samom autoru i njegovoj neposrednoj okolini, deo su dve izložbe koje će 10. jula biti otvorene u Galeriji Univerzitetske biblioteke u Nišu.

Iz Biblioteke naglašavaju izložbe organizuju povodom stogodišnjice smrti Franca Kafke, a sa obe postavke naglašavaju vanvremenske elemente njegovog dela i ličnosti, pokazujući zašto se još uvek smatra relevantnim piscem, koji privlači čitaoce širom sveta.

Prva izložba „Komplett Kafka“ je biografija čuvenog pisca u formi stripa, koju je nacrtao višestruko nagrađivani strip autor i ilustrator Nikolas Maler iz Beča.

Maler je na neponovljivo duhovit način inscenirao Kafkin život i njegovo delo u biografskom stripu „Komplett Kafka“, a pritom nije zazirao od velikih pitanja: Zašto nije uspeo Kafkin plan da napiše seriju jeftinih turističkih vodiča? Ko je napisao nastavak jednog od njegovih najvažnijih dela, „Povratni preobražaj Gregora Samse“? I kakve to veze ima sa „belom robinjom“? – navodi se u opisu izložbe.

Druga izložba nosi naziv „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ i posvećena je istoimenoj knjizi pisca Radeka Malija i ilustratorke Renate Fučikove.

Ona prikazuje Kafkin život iz manje tradicionalnih uglova, razbijajući razne stereotipe i zablude o ovom legendarnom autoru. Priča nas vodi kroz život i rad čuvenog Pražanina, koji je bio poznat po svojoj idiosinkraziji i nemogućnosti da se prilagodi zahtevima svog vremena, kao i po kompleksnom odnosu sa gradom u kom je odrastao, što se u značajnoj meri odrazilo na njegovo stvaralaštvo – objašnjava se u opisu.

Ulaz je slobodan na obe izložbe, a kako objašnjavaju iz Univerzitetske biblioteke u Nišu, one su rezultat saradnje sa Češkim centrom Beograd i Gete institutom u Beogradu.

Bonus video: Pisac Georgi Gospodinov u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar