Nagrada za crtež - Vladimir Veličković
Foto: Galerija Haos/Promo

Umetnik Veljko Vučković dobitnik je "Nagrade za crtež" koju dodeljuje Fondacija "Vladimir Veličković" u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Žiri je radio u sastavu – akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kao i sinovi akademika Verličkovića – Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije).

Veljko Vučković je rođen 1994. u Gornjem Milanovcu. Završio je master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Na istom fakultetu je završio i doktorske studije, gde počev od 2019. godine radi kao saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje. Učestvovao je na 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i 16 puta izlagao samostalno. Dobitnik je nagrade “Momčilo Moma Marković” za najbolji crtež malog formata, treće nagrade „Niš Art Fondacije“ i pohvale žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Nagrada za crtež - Vladimir Veličković
Veljko Vučković, Turmoil, grafit na papiru, 73×60 cm, 2023. Foto:promo

Među pohvaljenima su dve umetnice Iva Dimitrijević i Ana Simić.

Iva Dimitrijević (Beograd) je rođena 1999. godine. Diplomirala je na Odseku slikarstva Fakulteta likovnih umetnisti u Beogradu 2022, a naredne godine je završila i master studije na istom odseku. Trenutno je student doktorskih studija na matičnom fakultetu pod mentorstvom profesorke Biljane Đurđević. Aktivno izlaže od 2020. godine.

Nagrada za crtež - Vladimir Veličković
Iva Dimitrijevic If youre feeling sinister I 70x100cm tus na paus papiru 2023 Foto:promo

Ana Simić je rođena u Beogradu 2001. Student je četvrte godine OAS na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo. Završila je Školu za dizajn 2020. u Beogradu, smer likovni tehničar.

Kroz svoju umetničku praksu problematizuje socijalni položaj žena u patrijarhalnom društvu, a kroz njihovo predstavljanje crtežom vizualizijuje realnost u kojoj one žive. Tehnika koju korisi je tuš i pero na papiru i pamučnom platnu. Svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Insignije” ostvarila je tokom prošle godine, dok je ove godine realizovala dve samostalne izložbe u galeriji Doma omladine Beograd i Galeriji Savremene umetnosti Pančevo. Takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama u Srbiji i regionu.

Tokom svog obrazovanja osvojila je nekoliko nagrada, a za seriju radova “Insignije” dobila je priznanje za crtež “Stevan Knežević” za 2023. godinu od Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Nagrada za crtež - Vladimir Veličković
Ana Simic Foto:promo

Izložba laureata i pohvaljenih biće realizovana u decembru ove godine (od 17. decembra 2024. do 17. januara 2025)

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar