Foto: Sandra Stojanović

Dokumentarne fotografije, video rad i haiku Sandre Stojanović biće izloženi od 2. do 20. novembra u "Remontu", a otvaranje će biti prenošeno uživo na Instagramu, kada će publika moći da razgovara sa autorkom, najavljeno je iz ove beogradske galerije.

Izložba „Tell me what you want, what you really, really want“ (u čijem nazivu odzvanja uvod u nekadašnji hit grupe Spice Girls) bavi se „izlaganjem novim rizicima, potrebama i stvarnostima“, odnosno, kako kaže autorka, „mapira jake tenzije između potrebe da budemo društveni i rizika sa kojima se susrećemo kako znamo i umemo, jer za njih nemamo smernice u ovoj godini“.

Foto: Sandra Stojanović

– Od radova je izložena serija dokumentarnih fotki, haikua i video rad o dvoje ljudi od kojih sam ja iz Srbije a moj (sad bivši) dečko iz Švedske – sam naš susret i bliskost sa sobom nosi rizike po naše porodice, govori o tome kako imamo drugačije slobode kretanja i slično. Odjednom nešto javno i geopolitički utiče na nešto tvoje intimno i definiše ga. Kao nekome ko se posvetio izlaganju umetnosti, nameće se nova dilema: da li su postavka i okupljanja u trećem talasu pandemije stvarno vredni rizika kojima izlažem posetioce? Da li umetnik u nepromenjenom formatu deluje zapravo kao društveno odgovorna osoba ili kao baš teška budala? Za mene je odgovor jednoznačan – nijedna „umetnost“ nije vredna života, a posetioci su ti koji odlučuju o rizicima kojima se izlažu dokle god su ih svesni – kaže Sandra Stojanović.

Foto: Sandra Stojanović

Izložba traje do 20. novembra, a „otvaranje na koje se ne dolazi“ zainteresovani će moći da prate uživo na nalogu galerije „Remont“.

Foto: Sandra Stojanović

– Izložba je lična, ali je javna. U fizičkom je prostoru, ali će otvaranje biti dostupno samo u virtuelnom. Ništa više nije isto, ali to ne znači da ne osećamo, ne razmišljamo i nemamo potrebu da to i proživimo sa drugima. Na otvaranje posetioci neće dolaziti. Umesto klasičnog događaja, samo tog dana, izložba će biti fizički nedostupna, dok će svi zainteresovani moći da prate virtuelno otvaranje preko Instagram live-a na profilu galerije Remont 2. novembra od 19 sati. U okviru virtuelnog otvaranja, sa kustosima ću prošetati kroz postavku, kontekstualizovati radove i odgovarati na pitanja, komentare i emodžije. Od 3. do 19. novembra, u koliko-toliko kontrolisanim uslovima, posetioci će moći u fizičkom prostoru galerije Remont u Maršala Birjuzova 7 da vide postavku ukoliko to žele i smeju – navodi Sandra Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar