Foto: Promo

U sklopu 32. Beogradskog letnjeg festivala BELEF, u subotu, 29. juna u 18 časova polazeći od hotela Moskva, zahvaljujući korišćenju sopstvenih slušalica, zainteresovani građani će se tokom vođene ture zajedno prošetati kroz grad i upoznati sa aplikacijom „Slavic Soundwalking“ i toponimima grada Beograda iz nove perspektive, kroz audio-priče.

U pitanju je regionalni projekat interaktivne aplikacije između Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji u našoj zemlji predstavlja „Hartefakt“, i podrazumeva 75 kratkih neobjavljenih urbanih i savremenih priča, koje se slušaju isključivo preko telefona u šetnji kroz Beograd, Zagreb ili Ljubljanu. Svaka priča je povezana sa određenom lokacijom grada (ali ne po temi, već po senzibilitetu), i aplikacija se aktivira u trenutku kada se šetate po tim mestima. Aplikacija “Slavic Soundwalking” može da se preuzme preko Google Play i Apple Store.

Iz svake od pomenutih zemalja priče je napisalo po 25 autora (izbor srpskih priča pravila je Biljana Srbljanović), a među njima je i Branko Rosić, pisac i novinar, koji je na predstavljanju aplikacije „Slavic Soundwalking“ u prostoru „Endžio hub-a“ rekao da mu se jako dopala cela akcija.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

– Moju priču „Sa ocem na Tromostovju“ će ljudi moći da čuju kod Brankovog mosta, a naslov ima veze sa tri mosta u Ljubljani. Beograđani, otac i sin, idu na put u Ljubljanu, i onda im se dese neke neočekivane stvari… Ne smem da spojlujem, posle će pregled slušanosti priče da padne, uvek sam osetljiv na to (smeh). Ali sve ovo sa slušalicama mi je zanimljivo, tako da ću ipak da spojlujem početak mog budućeg romana, a to je jedina rečenica koju sam do sada napisao: „Sve koji sam sreo danas su imali slušalice ili su bili Rusi“. To govori o nekom mom nesnalaženju na lokacijama.

Katarina Mitrović, autorka priče „Baloni od kondoma“ i trenutno veoma aktuelnog romana „Sve dobre barbike“ je rekla da joj je ponuda da napiše priču stigla u trenutku kada je pisala roman.

– Pošto sam već bila u toj priči romana mislila sam da iz njega uzmem jedan deo koji može da se gleda kao celina, i da od njega napravim priču. Međutim, ispostavilo se da su u isto vreme izašli aplikacija i moj roman. Moja priča govori o varljivosti ličnih sećanja, glavna junakinja pokušava da shvati da li su neke uspomene iz detinjstve tačne, ili ih je preuveličala ili domaštala…

Na predstavljanju aplikacije učestvovali su i Nina Perišić, glumica koja je čitala priče i Igor Krstić, kompozitor muzike koja prati sve priče.

Subotnja tura biće, nakon početka kod hotela „Moskva“, završena u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar Kralja Aleksandra 30-32) oko 20 časova gde počinje takozvani Storiteling događaj na kom priče pričaju neki od autora i autorki priča u aplikaciji: Vida Davidović, Sofija Dimitrijević, Svetozar Cvetković, Ksenija Kušec, Suzana Tratnik, Tanja Matijašević i Selma Skenderović.

Sutradan 30. juna biće organizovan Storiteling događaj za decu u parku „Tašmajdan“ od 19 časova gde bajke pričaju glumci: Mina Obradović, Andrej Nježić i Anja Ćurčić.

Među autorima srpskih priča su i Svetozar Cvetković, Tijana Grumić, Vida Davidović, Staša Bajac, Milica Vučković, Filip David, Filip Grujić…  Pored Nine Perišić, neki od glumaca koji čitaju priče u aplikaciji su: Katarina Marković, Amar Ćorović i Vanja Ejdus.

Bonus video: Izjava Nikole Đurička digla je buru u javnosti, a samo je izgovorio ono što mnogi misle, a više ne smeju da kažu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar