Kokan Mladenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dva komada Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima" i "Što na podu spavaš" pokupila su skoro sve nagrade 7. Festivala "Pozorišno proleće" koji će biti završen večeras u Šapcu kada će u čast nagrađenih biti premijerno odigrana predstava Šabačkog pozorišta "Mračna komedija" Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića.

Stručani žiri 7. Festivala “Pozorišno proleće” u sastavu: glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Đurović i glumac Robert Ristov, posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneo je jednoglasnu odluku o nagradama „Pozorišnog proleća“.

Vanja Ejdus dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčić Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

Za najboljeg glumca ravnopravno dele Branislav Trifunović za ulogu Josipa Broza i Milan Marić za ulogu Ričarda Bartona u predstavi „Bilo jednom na Brijunima“.

Scena iz predstave Bilo jednom na Brijunima Foto:Dejan Jevremović

Nagrada za muziku dodeljuje se Neveni Glušici u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića, u korpodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Sterijinog pozorja i fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“.

Foto: Promo

Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću, za predstavu „Što na podu spavaš“, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Dramskog kazališta „Gavela“, Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a. Isti komad proglašen je i za najbolju predstavu.

Foto: Marija Erdelji

Novinarski žiri 7. Festivala „Pozorišno proleće“ u sastavu: Gordana Manjenčić, Borka Trebješanin Golubović i Olivera Milošević, posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneo je jednoglasno odluku da Nagrada Zalog za budućnost, koja se dodeljuje mladom umetniku pripadne glumici Sanji Marković za ulogu Jovanke Broz u predstavi „Bilo jednom na Brijunima“.

Foto: Marija Janković

– U predstavi koja na neobičan način istražuje jugoslovensko nasleđe, odnose između stvarnosti i pozorišta, politike i umetnosti, poziciju žene u patrijarhalnom društvu i pitanje identiteta Sanja Marković opipljivo predstavlja Jovanku Broz i njenu snažnu privrženost Titu, koja će do kraja preći u istinsku usamljenost i bol. Na pitanje ko sam ja, koje svi likovi u ovoj predstavi postavljaju, Sanja je u svojoj ulozi ona koja u ratu juriša ispred svih i osvaja slobodu, glas razuma i moralna vertikala, ali i most na Sutjesci, vozač glisera, lovac i elegantna dama. Sve to u ovoj predstavi ona igra bez kalkulisanja, srčano i uverljivo, na način kojim mogu samo vanserijske glumice. I pored toga što je već ostvarena u profesiji, ona je mlada glumca i njeno vreme tek dolazi – obrazloženje je žirija.

Od 24. do 29. aprila na 7. „Pozorišnom proleću“ u Šapcu odigrane su i predstave „Rolerkoster“ (Atelje 212) i „Galeb“ (Narodno pozorište Sombor). Večeras se igre „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića.

Bonus video: Pozorišno proleće u Šapcu – Neke predstave rasprodate za manje od sat vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar