EZRA Foto: John Baer

Film "Ezra" Tonija Goldvina, sa Robertom de Nirom u jednoj od glavnih uloga je topla priča o autističnom dečaku čija porodica pronalazi put kroz životne teškoće uz puno ljubavi, humora i saosećanja. Ovo ostvarenje stiže u domaće bioskope 13. juna, a s obzirom na temu, "Blitz film" i Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizuju projekciju za članove udruženja, prijatelje, saradnike i predstavnike institucija koje podržavaju Udruženje, u sredu 12. juna u 18 časova u CineStar bioskopu Ada Mall. Posle projekcije filma, od 20 časova, biće održan panel čiji je cilj podizanje svesti javnosti o autizmu.

Na panelu će govoriti: Snežana Milojević, savetnik u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, Ivana Kovačević Gagić, master defektolog-oligofrenolog, Slavica Damnjanović, autorka knjige „Šta će biti Sutra“ (baka blizanaca sa autizmom), poznati glumac Bojan Krivokapić i Taisa Krivokapić (roditelji dečaka sa autizmom) i Srboljub Ranković, potpredsednik Udruženja za pomoć osobama sa autizmom (roditelj Marka, odraslog mladića sa autizmom).

Projekciji filma i panelu, između ostalih prisustvovaće Marina Vidojević, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu u sektoru za socijalnu zaštitu, Biljana Barošević, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Petar Jordanov, v.d. sekretara za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Film „Ezra“ govori o razvedenom stand-up komičaru Maksu Bernalu (Bobi Kanavale), koji živi sa svojim ocem (Robert De Niro) i zajedno sa bivšom ženom Dženom (Rous Birn) odgaja autističnog sina Ezru (Viliem Ficdžerald). Kada su primorani da se suoče sa teškim odlukama o budućnosti svog sina, Maks i Ezra kreću na putovanje koje će imati neverovatan uticaj na njihove živote. Topla priča, drama sa elementima komedije u režiji Tonija Goldvina, koji se takođe pojavljuje u filmu, zajedno sa ostalim članovima glumačke ekipe (Vera Farmiga, Raina Vilson i Vupi Goldberg), „Ezra“ je simpatično istraživanje odnosa u porodici, koja je odlučna da pronađe put kroz životne složenosti uz puno humora, saosećanja, srca i duše. Glavna zvezda filma je autistični 15-godišnji Vilijem Ficdžerald koji igra Ezru. Debitovao je kao glumac u ovom filmu.

EZRA Foto: Promo/Blitz Film

Film je zasnovan na istinitoj priči scenariste Tonija Spiridakisa koji ima autističnog sina Dimitrija.

– Dimitriju je autizam dijagnostifikovan kada je imao četiri godine. Nisam znao šta je autizam, morao sam da se edukujem. Zbog nedostatka razumevanja tog stanja, stalno sam razmišljao i svaki dan je bio iznenađenje. Napravio sam mnogo grešaka kao otac i želeo sam da pokažem sve, jer važno je da vidimo širu sliku i da sagledamo sve te greške, da iz njih naučimo. Na kraju, ogromna ljubav prema mom sinu i njegov predivni duh su mi pokazali izlaz iz tog nerazumevanja i to je bila prelepa stvar. Rekao sam sebi ja moram o ovome da pišem – izjavio je Spiridakis.

EZRA Foto: John Baer

De Nira je privukao projekat jer i on ima dete sa autizmom.

– Predložio sam određene stvari za koje sam mislio da bi trebalo da se nađu u filmu. Sve je urađeno sa mnogo ljubavi i puno napornog rada. Važno mi je bilo što su svi dobronamerni, dolaze iz stvarnog života – izjavio je Robert De Niro na premijeri filma u Njujorku.

Reditelj Toni Goldvin kaže da se uključio u projekat jer je Spiridakis njegov „najbolji prijatelj na svetu” i želeo je da ispriča njegovu i priču njegovog sina.

– Ovo je priča o destigmatizaciji autizma i invaliditeta uopšte. Štaviše, radi se o slavljenju činjenice da nas naša jedinstvenost i različitost čine moćnima – izjavio je Goldvin.

EZRA Foto: John Baer

Film „Ezra“ je prvi naslov novog programa CineStar bioskopa „Životne priče“.

Bonus video: Novi domaći film „Videoteka“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare