Toni Parsons Foto:EPA/HENNING KAISER

Toni Parsons, jedan od najpoznatijih britanskih pisaca, najzvučnije je ime među gostima 67. izdanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će pod sloganom "Reč je slobodna" biti održan od 19. do 27. oktobra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Toni Parsons je dobro poznat čitaocima u Srbiji, jer su skoro svi njegovi romani prevedini u našoj zemlji. Obično piše o problemima muško-ženskih odnosa našeg vremena, a njegov prvi roman „Čovek i dečak“ je prodat u 750 hiljada primeraka.

Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Pored Parsonsa, gosti 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, biće i Nataša Rogelja, slovenačka antropološkinja i David Unger, američki prevodilac i pisac, a zemlja počasni gost je Kuba, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Ljiljana Šoškić Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako se sumnjalo da li će, zbog organizacije EXPO-a 2027. i najava izgradnje zgrade Opere i baleta, ovogodišnji Sajam knjiga biti na istom mestu, kako za Nova.rs kaže Ljiljana Šoškić, kordinatorka projekta Beogradskog sajma, Sajam knjiga će sigurno biti i sledeće godine gde je i sada.

– Mi pripremamo i sledeći 68. Sajam knjiga, tako da ćemo i sledeće godine biti na Beogradskom sajmu, a šta će biti u dalekoj budućnosti, to niko od nas ne zna. Nadam se da će biti na istom mestu što duže – zaključuje Šoškić.

Dušan Kovčević Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević rekao je da je sajam „jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji“. Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo skoro 200.000 posetilaca, a na 67. Sajmu knjige se očekuje približan broj, uz oko 400 izlagača.

– Lepi su dani kad dođete na sajam i vidite hiljade mladih ljudi koji kupuju knjige – naglasio je Kovačević.

Ambasador Kube Lejde E. Rodriges Hernandes se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije i organizatorima sajma na odluci da njegova zemlja bude počasni gost, dodavši da je čast učešće „na velikom i značajnom sajmu knjige, ne samo za Srbiju“.

Lejde E. Rodriges Hernandes Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Učešće Kube govori o visokom stepenu odnosa Srbije i Kube, koji su tradicionalno prijateljski i sve bolji. Knjiga je važna stvar u životu mnogih Kubanaca i Srba. Na Kubi je sajam knjiga nacionalni praznik, a knjiga je kao velika misterija koju treba da odgonetnemo svakog dana“, naveo je Hernandes.

Umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Sanja Milić je najavila da će tokom devet sajamskih dana biti organizovane četiri programske celine.

– od „Hiljadu zašto“ posvećene književnosti za decu i mlade, preko celine „Pesme sunca“ posvećene poeziji do „Atlasa opisanog nebom“, programa posvećenog delu nedavno preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića i celine „Sumnjivo lice“ koja govori o (zlo)upotrebi veštačke inteligencije u prevođenju.

Sanja Milić, Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Najavljene su i tribine posvećene domaćoj i stranoj poeziji i prozi, prevođenju, kritičarskoj i teorijskoj misli, izdavaštvu i novim formatima knjiga.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić kazala je da je Sajam knjiga „mesto gde književnost postaje više od reči na papiru“.

Nataša Mihailović Vacić Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Sajam knjiga je prilika da se suočimo sa izazovima vremena u kom živimo. Pozivam sve da dozvole knjigama da nas vode dubljem razumevanju umetnosti i nas samih. Neka Beogradski sajam knjiga bude svetionik misli i kreacije – rekla je Mihailović Vacić.

Sajam knjige će biti otvoren za posetioce 19. septembra od 10 časova, dok je svečano otvaranje u 18 čsaova, Školski dan je 24. oktobar, dok je Porodični dan 21. i 22. oktobra, kada čitava porodica može ući sa jednom ulaznicom.

Bonus video: Planovi za Sajam, sve se ruši osim hale 1, Beograd na vodi zida solitere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar