Marko Vidojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zabrana održavanja festivala "Kikinda Short" pokazala je da apsolutno idemo ka totalitarnom režimu. Prosto je neverovatno da jedan lokalni gradonačelnik zabrani ulazak autora i publike u biblioteku jer je ocenio da učesnici vređaju državu i predsednika. Ako to nije totalitarizam, ne znam šta je, kaže za Nova.rs Marko Vidojković nakon što su pre nekoliko dana gradske vlasti u Kikindi zabranile da se održi veče festivala književnosti "Kikinda Short" zbog "antisrpstva" govornika.

Na festivalu kratke priče, koji je na kraju pomeren u dvorište organizatorke Vere Papić, trebalo je da nastupe pored Vidojkovića i Dejan Atanacković, Mirjana Đurđević, Tomislav Marković, Edi Matić, Dragoljub Draža Petrović, Đerđ Serbhorvat, Marko Šelić Marčelo i Dragan Velikić.

Marko, koji trenutno boravi u inostranstvu, ističe da je već upozoravao da će nešto slično krenuti da se događa dok je privremeno bio u Srbiji od oktobra do juna.

– Zato sam i bio tu. Hteo sam da sopstvenim primerom ohrabrim ljude da izađu na izbore kako se ne bi desilo da nemamo nijednu opštinu u kojoj nije SNS na vlasti i da ne dođemo u situaciju da posle 2. juna građani budu na vetrometini bez ikakve zaštite. Nasuprot tome, sada imamo jedan autokratski, sad bih već rekao i totalitarni režim. Za prvo veče festivala pronađeno je dvorište, a drugo je trebalo da budu na Dorćol placu. Međutim, usledilo je još jedno “čudno” objašnjanje – da Dorćol plac ne sme da ima nikakve događaje dok traje zabranjeni festival “Mirdita, dobar dan”. Nas devetoro predstavlja toliki problem da se jedan festival zabranjuje – objašnjava Vidojković.

Sve što se u Kikindi dogodilo, napominje, deluje mu kao panični potez ili otvoreni teror:

– S jedne strane mi deluje kao panika, ali ne vidim zbog čega bi režim paničio jer trenutno ima ispred sebe pusto polje da nam radi šta hoće, apsolutnu vlast. S druge strane, ako nije panika, onda je to ulazak u otvoreni teror gde se neće tolerisati ni jedan jedini glas kritike, pa makar ni na književnom festivalu. Slede zakonski okviri prema kojima to neće biti dozvoljeno. A, takvi zakoni o stranim plaćenicima i neprijateljima države već postoje u Rusiji, Republici Srpskoj…

Marko Vidojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vidojković ističe da je potrebno obratiti pažnju na sve što ulazi u skupštinsku proceduru.

– Gotovo sam siguran da će biti pokušaja, a bojim se da će oni uspeti da se dozvole zakonom koji će nam ograničiti ne samo osnovna građanska i ustavno zagarantovana prava, već će kritičare režima uskoro početi da tretiraju kao kriminalce koje će da trpaju u zatvor – zaključuje pisac i kolumnista i koautor emisije “DLZ”.

Bonus video: Marko Vidojković i Mirjana Đurđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar