Bjesovi Foto:Mountain Music Fest

Deca slušaju šta im se nudi, usvajaju ponašanje. Ne bih voleo da sam dete, pogotovo ne u ovo sadašnje vreme, kaže Zoran Marinković, frontmen Bjesova za Nova.rs.

Jedan od najoriginalnijih srpskih bendova, kultni gornjomilanovački Bjesovi vraćaju se na scenu velikim beogradskim koncertom u Domu omladine 26. aprila. Biće ovo njihov prvi povratnički koncert nakon prošlogodišnjeg raspada benda, a ujedno i prvi samostalni nastup u sali „Amerikana“.

Bjesovi će nastupiti u novoj postavi koju čine: Zoran Marinković Marinko (vokal), Slobodan Vuković Billy (gitara), Mihailo Laušević (gitara), Marko Marković (bas) i Miloš Knežević (bubnjevi). Koncert će trajati više od dva sata, a na repertoaru će se naći sve antologijske pesme benda, kao što su: „Bolje ti”, „Kiša”, „Čak i da mogu”, „Kad mi stane dah”, „Ime”, „Avioni pevaju”, „Vraćam se dole”, „Vreme je”, „Ona te voli”, „U osvit zadnjeg dana”, kao i mnoge druge.

Bjesovi Foto: Nemanja Djordjević

Zoran Marinković, osnivač i frontmen Bjesova, uoči koncerta u DOB-u objašnjava za Nova.rs zašto su se prošle godine raspali, i kako su se, ipak, nedavno ponovo okupili:

– Znaci ili Tihe Poruke Neba, ili kako ih ja zovem TIPONI, su na svakom mestu, u svakom trenutku. Mi smo ti koji ih prepoznajemo ili ne. Mislim da sam prepoznao pravi smer kad sam tog 5. septembra prošle godine, po drugi put, rasturio bend. Ili mislim da sam prepoznao… Komplikovano je to. U svakom slučaju, mnogo puta sam video da se malo ogleda u velikom. A novi „znak“ za ponovno okupljanje benda? Bez njega, ovog puta sam radio po svome.

Ovo je, na neki način, treća faza Bjesova. Prva je bila od osnivanja benda 1990. godine do raspuštanja 1997, pa onda druga od 2000. do 2023…

– Treća faza? Pa, jeste! Imamo u bendu novog bubnjara i gitaristu i to utiče na zvuk… Ja bih sad nešto o zvuku (smeh) – dodaje popularni Marinko, kako ga mnogi u svetu muzike znaju.
A šta ljudi mogu da očekuju na koncertu u Beogradu, da li će biti nekih iznenađenja?

– Napravio sam spisak za koncert tako što sam deci iz odeljenja VI 2, kojima predajem likovno, dao brojeve i oni su birali 24 pesme. Mislim da su napravili odličan redosled.

Frontmen Bjesova predaje u osnovnoj školi u okolini Gornjeg Milanovca. Pitamo ga kakvi su njegovi đaci i šta slušaju od muzike?

– Deca slušaju šta im se nudi. Deca usvajaju ponašanje. Treba da postanu odrasli, da počnu da rade. Ne bih voleo da sam dete, pogotovo ne u ovo sadašnje vreme.

Nedavno je objavljen singl i spot “Granice”, saradnja i duetska pesma Nikole Vranjkovića i Zorana Marinkovića. Deluje da imaju sličan senzibilitet kao muzičari, ali i kao ljudi…

– Vranjković i ja se znamo odavno, još iz vremena vitezova, tako da je naša saradnja ispala i logična i odlična – konstatuje Marinko, koji, pored “Bjesova”, ima i projekat “Bjesomar”, koji je na specifičan način povezan sa čuvenim mančesterskim bendom.

Bjesovi Foto: Promo/Mikica Andrejic

– Bio sam blagosloven da iz 13 pesama benda Joy Division “izbacim” pevača. Znači, sklopio sam od postojećih studijskih snimaka tih 13 matrica i na njima su umesto Ijan Kertisa pevali moji prijatelji iz Gornjeg Milanovca. To je bilo pre desetak godina, a ja do dan-danas nisam te pesme smiksao, pa upravo razmišljam da krenem…

Muzej savremene umetnosti u Beogradu je Zorana Marinkovića uvrstio među pedeset najbitnijih srpskih slikara devedesetih godina XX veka, time što je učestvovao na izložbi „O normalnosti“ 2005. godine. Tri njegova rada sa te izložbe su u umetničkom fondu MSUB. Pitamo ga za kraj razgovora da li se na tom planu dešava nešto novo i da li je aktivan…

– 1991. godine sam završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i istovremeno počeo sa Bjesovima. U narednim godinama sve sam manje i manje slikao. Sad, kad bih i hteo, počeo sam slabije da vidim, a kroz naočare… Pa, ne znam nešto baš.

Bonus video: Džimi Hendriks: Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare