Jovo Bakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Uznemiravanje srpskog pisca i profesora Jova Bakića od strane državnih funkcionera i provladinih pristalica mora da se odmah prekine, poručili su danas Međunarodni PEN i Srpski PEN.

Sa nezavisnim glasovima u Srbiji koji su pod stalnim pritiskom, PEN International i Srpski PEN još jednom pozivaju vlasti da prekinu sve političke napade na pisce i novinare, piše „Pen International“.

Međunarodni PEN i Srpski PEN izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranog uznemiravanja pisca i profesora Jova Bakića, koji je više od četiri godine meta srpskih vlasti i provladinih medija. Kako podseća „Pen“, nezavisni nedeljnik NIN objavio je 13. juna 2019. intervju sa Bakićem, u kojem je osudio nacionalistički stav srpskih vlasti i veze između kriminalnih organizacija i predstavnika vlasti. Istog dana predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare okaljao Bakića tražeći da se protiv njega pokrene krivična istraga.

Jovo Bakić Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

„Srpski emiter RTS je naknadno objavio montiranu verziju intervjua u kojoj je Bakić lažno predstavljen da izgleda kao da poziva na nasilje. Predistražni postupak pokrenut je 14. juna 2019. i odmah obustavljen nakon što je Bakić policiji dao kopiju svog intervjua. Ipak, nastavljeni su verbalni napadi na Bakića od strane članova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i provladinih tabloida“, piše „Pen“ i dodaje da je Bakić za njih rekao da je dobio nekoliko anonimnih pretnji na internetu.

Dana 7. maja 2023. godine, nakon dve masovne pucnjave u zemlji u roku od nekoliko dana, provladina televizija “Pink” emitovala je kratki film u kojem je Jovo Bakić van konteksta citiran, optužujući ga za podsticanje nasilja. Usledila je kampanja klevetanja vladinih zvaničnika i provladinih medija i tabloida, pri čemu je premijerka Ana Brnabić posebno apelovala na Univerzitet u Beogradu da zauzme stav protiv Bakića i poslanika SNS-a koji je pokrenuo peticiju za njegovu smenu.

Jovo Bakic
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Provladini tabloidi citiraju Bakića koji je “pozvao da se „krv“ prolije ulicama Beograda” – reči koje on nikada nije upotrebio. “PEN International” je, kako ističu, video nekoliko anonimnih poruka upućenih Bakiću u kojima se njemu i njegovoj porodici preti silovanjem. Alarmantno, njegova kućna adresa je objavljena na televiziji “Pink”. Bakić je takođe prijavio da mu je u dva navrata prilazila nepoznata osoba koja mu je pretila i vređala ga.

“PEN International najoštrije osuđuje kontinuirane pretnje i uznemiravanje pisca i profesora Jova Bakića. Čisto nasilje sa kojim se suočavaju nezavisni glasovi u Srbiji je krajnje šokantno, a kampanje omalovažavanja vladinih zvaničnika i provladinih pristalica očigledno imaju za cilj da ućutkaju sva neslaganja. Stojimo uz Bakića i tražimo da se njegova bezbednost stavi na prvo mesto. Svi politički napadi na pisce i novinare moraju se prekinuti odmah”, rekla je Ma Thida, predsednica Komiteta pisaca u zatvoru Međunarodnog PEN-a.

Jovo Bakić (53) je pisac, sociolog i profesor, specijalizovan za nacionalne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Njegovi radovi se fokusiraju na teorije etničke pripadnosti, nacije i nacionalizma, nacionalnih manjina, izbeglica, sukoba i ratnih studija, a često doprinosi dnevnim nezavisnim novinama. Trenutno radi kao vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu, Srbija.

U Srbiji se opozicioni i nezavisni novinari, pisci i aktivisti često suočavaju sa direktnim napadima i pretnjama privatnih lica i javnih funkcionera samo zbog istupa, dodaje “Pen”. Brojni pisci i novinari prijavili su da su bili na meti ozbiljnih pretnji poslednjih meseci, povećavajući strah za njihovu bezbednost. Jedan od najistaknutijih slučajeva je slučaj pisca i novinara Marka Vidojkovića, koji je bio primoran da napusti Srbiju i preseli se u februaru 2023. nakon upornih pretnji smrću.

U aprilu 2023 međunarodne organizacije za slobodu štampe ocenile su Srbiju kao jedno od najopasnijih mesta u Evropi, van Ukrajine, za rad kao novinar.

Bonus video: Jovo Bakić: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar